Wanneer een werknemer ziek uitvalt, start een re-integratietraject waarbij meerdere deskundigen en instanties betrokken zijn. Zowel voor werkgevers als werknemers is het belangrijk te weten wie deze partijen zijn en wat hun rol is. In dit artikel lichten we de belangrijkste betrokkenen toe die een rol spelen bij een goed verloop van het re-integratieproces.
De bedrijfsarts is meestal de eerste professionele schakel in het re-integratietraject. Deze arts beoordeelt de belastbaarheid van de werknemer en adviseert over de mogelijkheden om (gedeeltelijk) terug te keren naar werk. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om bij ziekte van een werknemer een bedrijfsarts in te schakelen. De bedrijfsarts bewaakt het medisch proces, maar bepaalt ook of en wanneer werkhervatting mogelijk is.
Naast de bedrijfsarts spelen ook de arbeidsdeskundige en de verzekeringsarts een belangrijke rol. De arbeidsdeskundige beoordeelt of het werk en de werkplek aansluiten bij de mogelijkheden van de werknemer. Dit kan in dienst zijn van een arbodienst, het UWV of als zelfstandige. De verzekeringsarts houdt zich onder andere bezig met de RIV-toets (eerstejaars ziektewetbeoordeling) en het beoordelen van arbeids(on)geschiktheid. Ook deze professional kan namens het UWV, een verzekeraar of zelfstandig opereren.
In sommige gevallen wordt een re-integratiebureau ingeschakeld om het traject te begeleiden, zeker als terugkeer naar de eigen werkplek lastig blijkt. Deze bureaus bieden begeleiding, training of ondersteuning bij het zoeken naar passend werk, binnen of buiten de organisatie. Ze werken in opdracht van de werkgever en dragen bij aan een gestructureerd en doelgericht re-integratieproces.
Het UWV speelt een belangrijke rol bij langdurige ziekte. Zo voert het UWV na ongeveer een jaar ziekte de RIV-toets uit om te beoordelen of werkgever en werknemer zich voldoende hebben ingespannen voor re-integratie. Ook beoordeelt het UWV of de werknemer in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Daarnaast kan het UWV ondersteuning bieden, bijvoorbeeld via werkfit-trajecten of hulp bij het vinden van ander werk.
De werkgever en werknemer staan samen aan de basis van het re-integratieproces. De werkgever is verantwoordelijk voor het aanbieden van passende re-integratiemogelijkheden en moet actief meewerken aan het opstellen en uitvoeren van het plan van aanpak. De werknemer is op zijn beurt verplicht om mee te werken aan zijn of haar herstel en re-integratie, en passend werk te accepteren indien dit mogelijk is. Goede communicatie en samenwerking tussen beide partijen zijn cruciaal voor een succesvol traject.
Kom in contact met re-integratiebureaus in uw regio voor re-integratie op maat