Bij re-integratie derde spoor wordt de situatie van de gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer opnieuw in kaart gebracht en indien mogelijk begeleidt het re-integratiebureau de kandidaat naar passend werk. Een 3e spoortraject kan de kosten voor de werkgever aanzienlijk beperken en het inkomen van de werknemer enorm verbeteren.
Het re-integratiebureau stelt met een arbeidsdeskundig onderzoek vast wat de mogelijkheden zijn van de zieke werknemer binnen en buiten de organisatie. Er vindt dan een inventarisatie plaats van wat de werknemer nog aan kan, wat de reële verwachtingen zijn maar ook hoe het zit met de wet- en regelgeving. Twijfel over de arbeidsmogelijkheden of een re-integratieproces dat moeizaam verloopt, zijn bijvoorbeeld motieven voor een arbeidsdeskundig onderzoek.
Re-integratiebureaus worden ook vaak ingeschakeld voor een haalbaarheidsonderzoek wat raakvlakken heeft met het bovengenoemde arbeidsdeskundig onderzoek. Een haalbaarheidsonderzoek wordt meestal verricht als de werknemer een jaar ziek is. Een re-integratiebureau zal dan onderzoeken in hoeverre re-integreren mogelijk is en advies uitbrengen over de haalbaarheid van een 2e spoortraject.
Re-integratiebureaus worden ook ingeschakeld voor mensen die een uitkering ontvangen van de gemeente. Met behulp van re-integratie-instrumenten als jobhunting, sollicitatiebegeleiding en scholing worden de cliënten van de gemeente begeleid naar werk.
Vind een re-integratiebureau
Neem contact op met re-integratiebureaus in uw regio voor een van bovenstaande re-integratiediensten.