Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) is een zelfstandig bestuursorgaan dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitvoerende taken verricht op het gebied van werk en inkomen. Het UWV ondersteunt mensen bij het vinden van werk, verzorgt uitkeringen voor wie tijdelijk of langdurig niet kan werken, en ziet toe op een goede uitvoering van de sociale zekerheid. Inmiddels werken er ruim 22.000 mensen bij het UWV verspreid over Nederland. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste taken en divisies van het UWV.
Het UWV bestaat uit meerdere divisies met elk hun eigen taken. De drie belangrijkste zijn:
1. WERKbedrijf
Deze divisie houdt zich bezig met:
Het WERKbedrijf heeft 130 vestigingen, verdeeld over 30 arbeidsmarktregio's in Nederland.
2. Uitkeren
Deze divisie is verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende werknemersverzekeringen:
Het UWV bepaalt of iemand recht heeft op een uitkering, en stelt de hoogte en duur ervan vast. Hierbij kijkt het UWV naar de persoonlijke situatie, arbeidsverleden en wettelijke voorwaarden.
3. Handhaving
De divisie Handhaving ziet erop toe dat mensen en organisaties zich aan de regels houden. Dit gebeurt onder andere via:
Een belangrijke taak van het UWV is het ondersteunen van mensen bij het zoeken naar werk en het behouden van werk. Dit gebeurt onder meer via:
Het UWV werkt hierbij samen met gemeenten, werkgevers, onderwijsinstellingen en re-integratiebedrijven.
Wanneer iemand (langdurig) ziek is, beoordeelt een verzekeringsarts van het UWV of er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Vervolgens wordt gekeken naar de mogelijkheden voor herstel en werkhervatting.
Daarnaast:
Het UWV beheert ook een grote databank met gegevens van werknemers, werkgevers en uitkeringsgerechtigden. Dankzij deze centrale gegevensopslag hoeven mensen niet steeds dezelfde informatie aan te leveren. Bij ontslagaanvragen op grond van bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid beoordeelt het UWV of de aanvraag voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Pas na goedkeuring mag een werkgever tot ontslag overgaan.
Kom in contact met re-integratiebureaus voor advies over het UWV en re-integratiebegeleiding