re-integratie kiezen logo

Re-integratieverplichtingen voor werknemer

Wanneer u als werknemer ziek wordt, krijgt u te maken met een aantal wettelijke verplichtingen rondom uw re-integratie. Het doel is om, samen met uw werkgever, zo snel en verantwoord mogelijk terug te keren naar werk. Hieronder leest u wat er van u verwacht wordt in elke fase van het verzuimproces.

Ziekmelding

Zodra u zich ziek voelt en niet kunt werken, bent u verplicht dit zo snel mogelijk door te geven aan uw werkgever. U hoeft daarbij niet de aard van de ziekte te vermelden, tenzij u daar zelf voor kiest. Uw werkgever zal op basis van het verzuimprotocol aangeven welke regels en afspraken gelden tijdens uw ziekteperiode.

Volgen van het verzuimprotocol

Tijdens uw verzuim moet u bereikbaar zijn voor contact met de werkgever, arbodienst en/of bedrijfsarts. Ook moet u meewerken aan medische onderzoeken, advies opvolgen van de bedrijfsarts en actief bijdragen aan uw herstel. Dat betekent onder andere: voldoende rust nemen, medische behandeling volgen en voorkomen dat uw herstel wordt belemmerd.

Probleemanalyse en Plan van Aanpak

Als u na zes weken nog niet hersteld bent, wordt u opgeroepen voor een gesprek met de bedrijfsarts. Deze stelt een Probleemanalyse op, waarin staat wat u nog wél kunt doen en welke beperkingen er zijn. In week 8 stelt u samen met uw werkgever een Plan van Aanpak op. Daarin worden afspraken vastgelegd over de stappen die u en uw werkgever gaan nemen om terugkeer naar werk mogelijk te maken.

Periodieke evaluaties

De voortgang van de re-integratie wordt regelmatig geëvalueerd. Belangrijke evaluatiemomenten zijn:

  • Driewekelijkse voortgangsgesprekken (afhankelijk van de situatie)
  • Eerstejaarsevaluatie (rond week 52): u en uw werkgever beoordelen samen hoe de re-integratie is verlopen en of aanpassingen nodig zijn in het plan.
  • Tussentijdse bijstellingen: als uw situatie verandert, kan het Plan van Aanpak worden aangepast.

Tweede spoor bij onvoldoende mogelijkheden intern

Als blijkt dat terugkeer binnen uw eigen organisatie (eerste spoor) niet mogelijk is, moet uw werkgever samen met u zoeken naar mogelijkheden bij een andere organisatie (tweede spoor). Ook dan bent u verplicht om mee te werken aan sollicitaties en eventuele (om)scholing.

Eindevaluatie en WIA-aanvraag

Rond week 88 van uw ziekte ontvangt u een aanvraagformulier voor een WIA-uitkering van het UWV. Deze aanvraag moet uiterlijk in week 93 zijn ingediend. Samen met uw werkgever vult u de Eindevaluatie in. Het UWV beoordeelt vervolgens uw arbeidsbeperkingen via een gesprek met een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige. Op basis daarvan wordt beslist of u recht heeft op een WIA-uitkering.

Passende arbeid accepteren

U bent verplicht om passende arbeid te accepteren, ook als dat (tijdelijk) ander werk is dan u eerder deed. 'Passend' betekent: werk dat aansluit bij uw gezondheidstoestand, opleiding en ervaring. Weigert u zonder goede reden, dan kan dat gevolgen hebben, zoals het (tijdelijk) stopzetten van uw loon.

Gevolgen bij onvoldoende medewerking

Als u onvoldoende meewerkt aan de re-integratie, kan uw werkgever sancties opleggen. Dit kan bestaan uit:

  • Het stopzetten van loondoorbetaling;
  • Het opschorten van re-integratieondersteuning;
  • In ernstige gevallen: beëindiging van uw dienstverband.



Kom in contact met re-integratiebureaus in uw regio en vind een re-integratieprofessional die bij uw traject past


Terug naar kenniscentrum

Offerte aanvragen Zoek een re-integratiebureau