De WW staat voor Werkloosheidswet. Werkloze werknemers hebben onder bepaalde voorwaarden op basis van de WW recht op een werkloosheidsuitkering. De WW wordt uitgevoerd door het UWV.
Als voldaan wordt aan o.m. de volgende voorwaarden dan heeft een werknemer recht op de WW:
In o.m. de volgende situaties heeft een werknemer geen recht op de WW:
De tijd die een werknemer gewerkt heeft bepaalt de duur van de WW-uitkering. Het UWV hanteert de weken- en jareneis. Wie voldoet aan de wekeneis (minimaal 26 weken gewerkt) ontvangt 3 maanden de WW-uitkering. Wie voldoet aan de jareneis (minimaal 4 jaar gewerkt) heeft recht op meer. De hoogte van de WW-uitkering wordt bepaald door het salaris; de eerste 2 maanden 75% van het dagloon. Na deze 2 maanden is dat 70%.
Van een werknemer wordt verwacht dat minimaal een keer per week een controleerbare sollicitatie-activiteit wordt verricht. Het UWV beoordeelt of er voldoende inspanningen zijn verricht. Voor diegenen die binnen een jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, geldt een vrijstellingsplicht. Ook bij mantelzorg, vrijwilligerswerk of bij het starten van een eigen bedrij kan de vrijstellingsplicht gelden. Zoek contact met het UWV om duidelijkheid te krijgen voor uw situatie.
In de oude situatie met de IRO was re-integratie mogelijk vanuit de WW. Inmiddels geldt dat re-integratiebegeleiding feitelijk alleen vanuit ziekte/arbeidsongeschikt mogelijk is bij ontvangst van een uitkering van het UWV. Een alternatieve route vormt nog het aankloppen bij de gemeente voor re-integratiehulp waarna inschrijving bij het UWV alsnog een optie kan zijn.
Het UWV kan een uitkeringsgerechtigde toestemming verlenen om gedurende maximaal 6 maanden te werken als ondernemer met behoud van de WW-uitkering. Dit noemen we de startperiode. Het UWV geeft toestemming als een werkloze met een eigen bedrijf voldoende perspectief heeft om de WW te verlaten.
Vind re-integratiebegeleiding
Zoek contact met re-integratiebureaus voor re-integratietrajecten en informatie over re-integratie.