Als de re-integratie vastloopt, kunnen zowel werkgever als werknemer een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Dit is een onafhankelijke beoordeling door een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige. Het UWV is wettelijk verplicht om zo'n oordeel af te geven.
Komen werkgever en werknemer er samen niet uit tijdens het re-integratietraject, dan kan een deskundigenoordeel duidelijkheid geven. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij ontslag van een zieke werknemer. Ook een werknemer die het gevoel heeft dat de werkgever onvoldoende doet aan re-integratie, kan een deskundigenoordeel aanvragen. Het UWV beoordeelt de situatie onafhankelijk, op basis van medische en arbeidskundige informatie.
Een deskundigenoordeel is niet juridisch bindend en er kan geen bezwaar tegen worden gemaakt. Toch wordt het in de praktijk zwaar meegewogen, bijvoorbeeld door rechters bij een arbeidsconflict. Wie het niet eens is met het oordeel, kan een klacht indienen bij het UWV.
Er zijn vier situaties waarvoor een deskundigenoordeel kan worden aangevraagd:
Een deskundigenoordeel kost €100 voor werknemers en €400 voor werkgevers. Deze kosten vervallen als het oordeel nodig is voor een ontslagaanvraag vanwege onvoldoende re-integratie-inspanningen of bij veelvuldig ziekteverzuim. De behandeling van een aanvraag duurt gemiddeld 2 tot 4 weken. Medische gegevens die aan het oordeel ten grondslag liggen, worden niet gedeeld met de werkgever.
Kom in contact met re-integratiebureaus in uw regio voor vragen of het deskundigenoordeel en re-integratiebegeleiding