Bij een herbeoordeling beoordeelt het UWV opnieuw de mogelijkheden om te werken. Dit kan gevolgen hebben voor zowel de duur en hoogte van de WIA-uitkering als voor de kosten voor de werkgever. Een herbeoordeling kan op initiatief van verschillende partijen plaatsvinden.
Een werknemer kan zelf een herbeoordeling aanvragen als de gezondheidssituatie is veranderd. Dit gebeurt via een formulier op de website van het UWV. Op basis van deze informatie, aangevuld met gegevens die al bekend zijn, beoordeelt het UWV of een herbeoordeling nodig is. Als er aanvullende informatie nodig is, kan het UWV de werknemer uitnodigen voor een gesprek met een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige.
Ook de werkgever kan het initiatief nemen tot een herbeoordeling. Dit gebeurt bijvoorbeeld op advies van de bedrijfsarts, wanneer er meer of juist minder mogelijkheden tot re-integratie zijn. Als de werkgever eigenrisicodrager is, kan ook de verzekeraar een herbeoordeling aanvragen. Omdat werkgevers geen premie hoeven te betalen voor werknemers die blijvend arbeidsongeschikt zijn verklaard, wordt er relatief vaak een herbeoordeling aangevraagd.
Het UWV kan ook zelf besluiten tot een herbeoordeling. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een bepaalde periode is verstreken, er fouten zijn vastgesteld in een eerdere beoordeling, of op basis van nieuwe wet- en regelgeving. Soms gebeurt dit standaard na een aantal jaar om te kijken of de situatie is veranderd. De werknemer ontvangt hierover dan een schriftelijke uitnodiging met verdere instructies.
Kom in contact met re-integratiebureaus in uw regio voor de herbeoordeling en re-integratiebegeleiding