Loonsanctie UWV bij onvoldoende re-integratie-inspanningen
Tijdens de loondoorbetalingsperiode bij ziekte van een medewerker heeft u als werkgever wettelijke re-integratieverplichtingen. Het UWV beoordeelt bij een WIA-aanvraag of u voldoende inspanningen heeft geleverd om uw werknemer terug te laten keren in passend werk. Als blijkt dat u tekort bent geschoten, kan het UWV een loonsanctie opleggen. In dit artikel leest u wat het UWV van u verwacht, welke loonsancties veel voorkomen en wat u kunt doen om een sanctie te voorkomen of ongedaan te maken.
Wanneer legt het UWV een loonsanctie op?
Bij de beoordeling van een WIA-aanvraag toetst het UWV of u als werkgever voldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht. Dit gebeurt op zowel arbeidskundig als medisch vlak. Er wordt onder meer gekeken naar het tijdig en adequaat inzetten van re-integratie in het 1e en 2e spoor. Als uw inspanningen onvoldoende worden bevonden, kan het UWV een loonsanctie opleggen van maximaal 52 weken. Dit betekent dat u tot een jaar extra loon moet doorbetalen aan uw zieke medewerker.
Veelvoorkomende oorzaken van een loonsanctie
Loonsancties kunnen om verschillende redenen worden opgelegd. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Onbenutte mogelijkheden in het 1e spoor: bijvoorbeeld wanneer er binnen het eigen bedrijf passend werk beschikbaar was, maar dit niet of te laat is ingezet.
- Onvoldoende inzet van het 2e spoor: wanneer externe re-integratiekansen te laat of niet worden onderzocht.
- Medisch verschil van inzicht: een afwijkend oordeel van de verzekeringsarts van het UWV ten opzichte van de bedrijfsarts wordt regelmatig aangevoerd als reden voor een sanctie.
- Te late start van het re-integratietraject: uitstel of passiviteit in het begintraject leidt vaak tot problemen bij de WIA-beoordeling.
Wat kunt u doen tegen een loonsanctie?
Een loonsanctie hoeft niet het einde van het verhaal te zijn. Als werkgever heeft u meerdere mogelijkheden:
- Bezwaar maken: U kunt bezwaar indienen tegen de opgelegde sanctie als u vindt dat u voldoende heeft gedaan.
- Inspanningen alsnog verrichten: U krijgt de kans om alsnog aan de gestelde eisen te voldoen. Zodra dit is gebeurd, kunt u het UWV verzoeken de loonsanctie op te heffen.
- Deskundigenoordeel aanvragen: Twijfelt u of u op de juiste weg zit? Dan kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
- Schakel een re-integratiebureau in: Een gespecialiseerd bureau kan u ondersteunen bij het verbeteren van uw re-integratiedossier, het analyseren van uw trajecten in het 1e en 2e spoor en het opstellen van een actieplan om sancties te voorkomen of te beƫindigen.
Kom in contact met re-integratiebureaus in uw regio voor loonsancties en re-integratiebegeleiding
Terug naar kenniscentrum