re-integratie kiezen logo

Hoe omgaan met ziekte en re-integratie tijdens corona?

21-05-2020- de redactie

Veel regels en richtlijnen die gelden voor werkgevers en werknemers bij ziekte en re-integratie zijn tijdens corona onveranderd gebleven. Vanzelfsprekend zijn de gebruikelijke procedures wel degelijk beïnvloed door corona. Zo houdt het UWV rekening met specifieke corona-omstandigheden en werken bedrijfsartsen op afstand waar dat mogelijk is. In dit artikel leest u meer over over re-integratie in tijden van corona.

Stappen Wet Poortwachter onveranderd maar op afstand

Ook als kantoren hun deuren sluiten, blijven ziekmeldingen natuurlijk aan de orde van de dag. Werkgevers blijven gewoon gebonden aan de stappen van de Wet Poortwachter te doorlopen en de loondoorbetalingsverlichting, minimaal 70%. Goed om te weten, het kan voor werkgevers soms verstandig zijn om 100% te betalen op het moment dat een NOW aanvraag
is gedaan. Het is het raadzaam om dit af te stemmen met een expert gezien de complexiteit en veranderlijkheid van de coronaregelgeving. Net als in de normale situatie is het de bedrijfsarts die beoordeelt in welke mate de werknemer ziek is. Maar wat wel anders is, is dat bedrijfsartsen grotendeels op afstand werken en dat kan natuurlijk de zaken compliceren.

Re-integratietraject tijdens corona 

In tijden van corona kan een re-integratietraject een uitdaging zijn voor de werkgever, zowel bij 1e spoor als 2e spoor. Een werknemer kan immers niet naar het werk komen en het aannemen van nieuwe mensen is even niet de eerste prioriteit van werkgevers. Daarom heeft het UWV aangegeven de re-integratie-inspanningen van de werkgever zorgvuldig te wegen binnen het kader van de coronacrisis. De werkgever kan aangeven aan hoe de coronacrisis het re-integratieproces heeft beïnvloed. Lees meer over wijzigingen via het UWV addendum speciaal ontwikkeld voor de coronaperiode.

 

Terug naar blog