re-integratie kiezen logo

Wat is re-integratie 3e spoor?

Als een werknemer na twee jaar nog ziek is dan volgt een WIA-keuring bij het UWV. Medewerkers die nog arbeidsmogelijkheden hebben (35-80% arbeidsongeschikt) komen in aanmerking voor een WGA-uitkering. Ook gedurende deze uitkeringsperiode na 2 jaar ziekte gelden re-integratieverplichtingen voor de periode van maximaal 10 jaar. Het begeleiden van een werknemer met een WGA-uitkering naar passend werk noemen we re-integratie 3e spoor. Het doel van een 3e spoor of WGA traject is nieuw werk en daarmee hogere inkomsten voor de werknemer en kostenreducering voor de werkgever.

3e spoor bij eigenrisicodrager WGA

Derde spoor re-integratie wordt ingezet als de werkgever eigenrisicodrager voor de WGA is. De werkgever krijgt dan niet alleen de WGA-uitkering doorbelast, ze is ook verantwoordelijk voor de re-integratie. Zodra er arbeidsmogelijkheden zijn, is het voor de werkgever en de werknemer financieel en maatschappelijk aantrekkelijk om de restverdiencapaciteit te benutten. De werkgever kan 3e spoor re-integratie ook onderbrengen in een verzekering van het UWV of een verzekeraar. Zij nemen dan de re-integratie van de medewerker over. Maar let op. Wel of niet eigenrisicodrager WGA, een werkgever blijft na de Poortwachtersperiode gewoon 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer. 

Inhoud 3e spoor re-integratie

Wat 3e spoor anders maakt, is dat de re-integratiekandidaat al stappen heeft doorlopen in 1e spoor en 2e spoor. De kandidaat is dus al enige tijd aan het re-integreren en dat maakt het re-integratieproces extra moeilijk. Omdat de activiteiten en modules richting werk voor een groot deel overeenkomen met de voorafgaande fasen in het re-integratieproces is het zaak om goede accenten te leggen. Zo kan het een extra uitdaging zijn om een kandidaat die al lang niet heeft gewerkt, gereed te maken voor nieuw werk. Ook kan het uitdagend zijn om potentiƫle werkgevers te overtuigen om een re-integratiekandidaat die al lang niet gewerkt heeft in dienst te nemen.

Voordelen van re-integratiebureau bij 3e spoor

Als een werkgever eigenrisicodrager is voor de WGA dan valt veel te winnen met het inschakelen van een re-integratiebureau voor het 3e spoor traject. Een re-integratiebedrijf neemt veel werk uit handen door de re-integratiebegeleiding met alle daarbij behorende verplichtingen over te nemen. Het inschakelen van een gespecialiseerd re-integratiebureau voor een 3e spoor traject vergroot bovendien de kans op nieuw werk aanzienlijk. Een succesvolle re-integratie bij 3e spoor betekent voor de werkgever een flinke kostenbesparing en voor de arbeidsongeschikte werknemer hogere inkomsten.
 


Vind een re-integratiedeskundige

Zoek contact met re-integratiebureaus in uw regio voor grondige re-integratie 3e spoor.  


Terug naar kenniscentrum