re-integratie kiezen logo

Begrippenlijst re-integratie

Aof-premie

Premie die werkgevers betalen aan de Belastingdienst voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof), waarmee uitkeringen voor langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemers worden gefinancierd.

Arbeidsdeskundige

Een specialist die beoordeelt of en hoe een zieke werknemer kan terugkeren in het arbeidsproces. Werkt vaak bij het UWV of een arbodienst.

Arbeidsdeskundig onderzoek

Een onderzoek naar de arbeidsmogelijkheden van langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemers. De resultaten helpen bij het opstellen van een re-integratietraject.

Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof)

Fonds van waaruit het UWV uitkeringen betaalt aan werknemers die langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn.

Arbodienst

Een gecertificeerde dienstverlener die werkgevers en werknemers ondersteunt bij ziekteverzuim, preventie en arbeidsomstandigheden. Werkgevers zijn wettelijk verplicht samen te werken met een arbodienst.

Arbowet

Nederlandse wet met regels over arbeidsomstandigheden. Deze wet verplicht werkgevers om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Aaf-premie

Premie die werkgevers afdragen voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf), ter financiering van WW-uitkeringen.

Banenafspraak

Afspraken tussen overheid en werkgevers om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

Basiscontract arbodienstverlening

Verplichte schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en arbodienstverlener, waarin de minimale dienstverlening wordt vastgelegd.

Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen)

Regeling waarmee gemeenten financiële bijstand of bedrijfskapitaal kunnen bieden aan zelfstandige ondernemers. De Bbz-uitkering wordt vaak als lening verstrekt.

Bedrijfsarts

Een arts gespecialiseerd in arbeid en gezondheid. De bedrijfsarts beoordeelt of iemand arbeidsongeschikt is en adviseert over re-integratie.

Casemanager

Persoon die verantwoordelijk is voor de coördinatie van het re-integratieproces van een zieke werknemer. Onderhoudt contact met alle betrokkenen.

CBBS (Claim Beoordelings- en Borgingssysteem)

Systeem van het UWV met beschrijvingen van duizenden functies. Wordt gebruikt bij het beoordelen van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Dagloon

Het gemiddelde bedrag dat een werknemer per werkdag verdient. Dit vormt de basis voor de berekening van uitkeringen.

Derde spoor

Re-integratietraject voor werknemers met een WGA-uitkering bij wie geen terugkeer bij de eigen of een andere werkgever mogelijk is. Alleen van toepassing als de werkgever eigenrisicodrager is.

Deskundigenoordeel

Een oordeel van het UWV over de voortgang van het re-integratieproces, dat kan worden aangevraagd als partijen er samen niet uitkomen.

Divosa

Vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein. Houdt zich bezig met beleid en uitvoering van werk en inkomen binnen gemeenten.

Doelgroepregister

Landelijk register, beheerd door het UWV, waarin mensen staan opgenomen die vallen onder de banenafspraak.

Eerste spoor

Re-integratie bij de eigen werkgever, in aangepast of ander passend werk.

Eerstejaarsevaluatie

Verplicht evaluatiemoment aan het einde van het eerste ziektejaar, waarin werkgever en werknemer de re-integratie tot dan toe bespreken.

Eigenrisicodrager (ERD)

Een werkgever die ervoor kiest om zelf het risico te dragen voor uitkeringen op grond van de Ziektewet of de WGA. De werkgever betaalt dan de uitkeringen en verzorgt de re-integratie.

Eindevaluatie

Slotdocument aan het eind van het re-integratieproces, waarin werkgever en werknemer terugblikken op de afgelopen twee jaar.

FML (Functionele Mogelijkhedenlijst)

Een instrument van het UWV waarmee de verzekeringsarts vastlegt wat een zieke werknemer nog wel en niet kan doen.

Gedifferentieerde premie Whk

Premie voor de Werkhervattingskas. Deze bestaat uit drie onderdelen: WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex. De hoogte is afhankelijk van het risico dat de werkgever met zijn werknemersbestand loopt.

Geen benutbare mogelijkheden (GBM)

Oordeel van de bedrijfsarts of verzekeringsarts dat iemand volledig arbeidsongeschikt is en geen mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft.

Haalbaarheidsonderzoek

Onderzoek om te bepalen of iemand kans maakt op werk, eventueel binnen een re-integratietraject.

Inzetbaarheidsprofiel (IZP)

Beschrijving van de belastbaarheid van een werknemer, opgesteld door een bedrijfsarts. Vergelijkbaar met een FML.

IOAW

Uitkering voor oudere werklozen (geboren vóór 1 januari 1965) op bijstandsniveau.

IOAZ

Uitkering voor oudere zelfstandigen die hun bedrijf beëindigen vanwege een te laag inkomen.

IOW

Tijdelijke uitkering voor werklozen van 60 jaar of ouder, als aanvulling op de WW.

IPS (Individuele Plaatsing en Steun)

Begeleidingsmethode om mensen met ernstige psychische aandoeningen te helpen aan betaald werk.

IRO

Individuele Re-integratie Overeenkomst, in 2016 vervangen door de trajecten Werkfit Maken en Naar Werk.

IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)

Uitkering voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Onderdeel van de WIA.

Jobcarving

Het aanpassen van bestaande functies door taken af te splitsen, om zo werk te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

Jobcoach

Begeleider die mensen met een arbeidsbeperking ondersteunt bij het vinden en behouden van werk. Een jobcoach biedt hulp op de werkvloer, bijvoorbeeld bij het inwerken of oplossen van knelpunten. De inzet is vaak onderdeel van een re-integratietraject.

KMR (Kader Methodisch Re-integratie)

Methodiek van het UWV die professionals helpt om systematisch het gesprek aan te gaan met cliënten. Doel is om de situatie en re-integratiemogelijkheden van de cliënt helder in beeld te brengen.

Langdurig werklozen

Personen die twaalf maanden of langer onafgebroken zonder betaald werk zijn.

Landelijke Cliëntenraad (LCR)

Belangenorganisatie voor mensen die gebruikmaken van sociale zekerheid. De LCR vertegenwoordigt cliënten in overleg met overheden en uitvoeringsinstanties.

Loondoorbetalingsverplichting

De wettelijke verplichting voor werkgevers om bij ziekte gedurende maximaal 104 weken minimaal 70% van het loon van de werknemer door te betalen.

Loonkostenvoordeel (LKV)

Jaarlijkse financiële tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers uit bepaalde doelgroepen in dienst nemen, zoals oudere werkzoekenden of mensen met een arbeidsbeperking.

Loonopschorting

Maatregel waarbij de werkgever tijdelijk stopt met het uitbetalen van loon als een werknemer niet voldoet aan controleverplichtingen, bijvoorbeeld door niet te verschijnen bij de bedrijfsarts. Zodra de werknemer zich alsnog meldt, wordt het loon met terugwerkende kracht alsnog betaald.

Loonsanctie

Sanctie opgelegd door het UWV aan de werkgever bij onvoldoende re-integratie-inspanningen. De loondoorbetalingsverplichting wordt dan verlengd met maximaal 52 weken.

Loonsom

Het totaal van alle brutoloonbetalingen van een werkgever aan werknemers. De hoogte van de loonsom bepaalt mede de hoogte van de WGA-premie.

Loonstop

Maatregel waarbij een werkgever stopt met het betalen van loon aan een werknemer die niet meewerkt aan re-integratieverplichtingen. Anders dan bij loonopschorting wordt het niet-betaalde loon niet met terugwerkende kracht alsnog uitgekeerd.

Loonverlies

Het verschil tussen het oorspronkelijke loon en het loon dat een werknemer nog kan verdienen na ziekte of arbeidsongeschiktheid. Wordt gebruikt bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Loonwaarde

De economische waarde van het werk dat iemand met een arbeidsbeperking verricht, in vergelijking met een werknemer zonder beperkingen in dezelfde functie.

Loonwaardebepaling

Onderzoek waarbij wordt vastgesteld hoeveel arbeid iemand met een beperking kan verrichten ten opzichte van een volledig inzetbare werknemer. Dit bepaalt bijvoorbeeld of loonkostensubsidie nodig is.

Maatmanloon

Het loon dat iemand verdiende vóór de arbeidsongeschiktheid. Het maatmanloon is het uitgangspunt bij het berekenen van uitkeringen zoals de WIA.

NVAB

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. Beroepsvereniging van bedrijfsartsen.

No-riskpolis

Regeling waarbij het UWV de loonkosten (gedeeltelijk) vergoedt aan werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen. Hierdoor lopen werkgevers minder financieel risico bij ziekte.

Novag

Beroepsvereniging en vakbond van verzekeringsartsen werkzaam bij het UWV. Zet zich in voor kwaliteit en belangenbehartiging van de beroepsgroep.

Octas

Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel. Onderzoekt het huidige stelsel en doet aanbevelingen voor verbetering.

Onbenut arbeidspotentieel

Mensen die beschikbaar zijn voor werk en willen werken, maar geen betaald werk hebben. Dit omvat ook deeltijders die meer uren willen werken.

Open spreekuur

Inloopspreekuur bij de bedrijfsarts waar werknemers vrijblijvend terecht kunnen met vragen over gezondheid en werk, ook als ze niet ziek zijn.

Participatie-interventie

Dienst van het UWV voor mensen die (nog) niet klaar zijn voor werk. Gericht op activering, bijvoorbeeld via dagbesteding of sociale contacten.

Participatieladder

Meetinstrument waarmee de mate van participatie van mensen op de arbeidsmarkt wordt weergegeven. De ladder telt zes treden van sociaal isolement tot volledig betaald werk.

Participatiewet

Wet die ervoor moet zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk gaan bij reguliere werkgevers. De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand, de WSW en delen van de Wajong.

Persoonsgebonden Re-integratie Budget (PRB)

Budget van de gemeente waarmee werkzoekenden zelf hun re-integratietraject kunnen vormgeven, bijvoorbeeld door zelf een re-integratiebedrijf te kiezen.

Plan van Aanpak

Document dat uiterlijk in de achtste week van ziekte gezamenlijk wordt opgesteld door werkgever en werknemer. Hierin staat hoe en wanneer de werknemer zal re-integreren.

Poortwachterscentrum

Initiatief van werkgevers om zelf regie te voeren over verzuimbegeleiding en re-integratie, in samenwerking met arbodiensten en andere partijen.

Poortwachterstoets WW

Toetsmoment na drie maanden werkloosheid waarbij het UWV beoordeelt of de werkzoekende voldoende inspanningen heeft geleverd om werk te vinden. Bij onvoldoende inspanning kan de WW-uitkering worden gekort.

Preventiemedewerker

Verantwoordelijke binnen een organisatie voor het bevorderen van veilig en gezond werken. Werkt samen met de bedrijfsarts. Elk bedrijf is wettelijk verplicht een preventiemedewerker aan te wijzen.

Probleemanalyse

Document dat door de bedrijfsarts of arbodienst wordt opgesteld in de zesde week van ziekte. Beschrijft de beperkingen van de werknemer en de mogelijkheden voor re-integratie.

Quick Start

Handzaam overzicht van de belangrijkste stappen uit de Werkwijzer Poortwachter, bedoeld als praktische leidraad voor werkgevers bij langdurig verzuim.

Re-integratiedossier

Verzameling van alle documenten en afspraken rondom de re-integratie van een werknemer. Vormt de basis voor het re-integratieverslag.

Re-integratiemiddelen

Middelen of aanpassingen die een werknemer helpen bij terugkeer naar werk. Denk aan een aangepaste werkplek, vervoer of kinderopvang.

Re-integratieplan

Plan waarin staat beschreven welke stappen worden genomen om een werknemer te laten terugkeren naar werk. Wordt vaak opgesteld door een re-integratiebedrijf.

Re-integratieverslag (RIV)

Verslag dat werkgever en werknemer samen opstellen aan het eind van de wachttijd (twee jaar ziekte). Het UWV beoordeelt hiermee of voldoende re-integratie-inspanningen zijn geleverd.

Re-integratievoorziening

Instrumenten die gemeenten inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen, zoals loonkostensubsidie, jobcoaching of een werkervaringsplaats.

Restverdiencapaciteit

Het bedrag dat een arbeidsongeschikte werknemer nog kan verdienen. De restverdiencapaciteit bepaalt mede de hoogte van de WIA-uitkering.

RIV-toets

Toets door het UWV om te beoordelen of werkgever en werknemer voldoende hebben gedaan aan re-integratie, conform de Wet Verbetering Poortwachter.

SFB-status (Structurele Functionele Beperking)

Status die aangeeft dat iemand langdurig beperkt is in functioneren. Geeft toegang tot voorzieningen zoals jobcoaching en een no-riskpolis. Vastgesteld door een verzekeringsarts.

SMZ (Sociaal Medische Zaken)

Divisie van het UWV die verantwoordelijk is voor medische beoordelingen, zoals bij WIA- of Ziektewetaanvragen.

Sociaal-medische beoordeling

Beoordeling door een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV om vast te stellen of iemand recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Sociaal ontwikkelbedrijf

Bedrijf dat mensen met een arbeidsbeperking ondersteunt bij het vinden van passend werk, vaak in een beschutte werkomgeving of via detachering.

Sociale activering

Activiteiten gericht op participatie en werkritme voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak een opstap naar vrijwilligerswerk of betaald werk.

Stichting van de Arbeid (StvD)

Landelijk overlegorgaan van werkgevers- en werknemersorganisaties. Houdt zich bezig met arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid.

Stichting MIND

Stichting die zich inzet voor mensen met psychische klachten en hun naasten. Richt zich op voorlichting, belangenbehartiging en ondersteuning.nt op de werkvloer bij het behouden van hun baan.

Toeslagenwet (TW)

Wet die ervoor zorgt dat mensen met een uitkering of laag inkomen een aanvulling ontvangen tot het sociaal minimum. De TW wordt uitgevoerd door het UWV.

Tweede spoor

Re-integratietraject buiten de eigen organisatie, wanneer blijkt dat terugkeer naar werk bij de eigen werkgever niet mogelijk is. Verplicht onderdeel van de Wet Verbetering Poortwachter.

Urenbeperking

Beperkingen in het aantal uren dat iemand kan werken als gevolg van ziekte of handicap. Deze beperking beïnvloedt de mate van arbeidsongeschiktheid.

UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen)

Overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de uitvoering van werknemersverzekeringen zoals de WIA, WW en Ziektewet. Het UWV ondersteunt ook bij re-integratie.

Vangnetters

Werknemers die bij ziekte geen recht hebben op loondoorbetaling door een werkgever. Voorbeelden zijn uitzendkrachten, WW-gerechtigden en mensen met een tijdelijk contract.

Vaststellingsovereenkomst

Overeenkomst tussen werkgever en werknemer over de beëindiging van het dienstverband. Hiermee wordt ontslag met wederzijds goedvinden geregeld, zonder tussenkomst van rechter of UWV.

Verzekeringsarts

Arts die beoordeelt of iemand door ziekte of een beperking in het functioneren wordt belemmerd. Werkt voornamelijk bij het UWV en is betrokken bij sociaal-medische beoordelingen.

Verzuimreglement

Document waarin de afspraken en verplichtingen van werkgever en werknemer bij ziekteverzuim zijn vastgelegd. Gebaseerd op de Wet verbetering poortwachter.

Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt

Iemand is volledig en duurzaam arbeidsongeschikt als hij of zij door ziekte of beperking minder dan 20% van het oude loon kan verdienen én herstel niet of nauwelijks mogelijk is. Geeft recht op een IVA-uitkering.

Voortgangsgesprek

Regelmatig overleg tussen werkgever en werknemer tijdens re-integratie. Minimaal elke zes weken bespreekt men de voortgang en eventuele bijstelling van het Plan van Aanpak.

WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans)

Wet die in 2020 in werking trad met als doel de verschillen tussen flexibele en vaste contracten te verkleinen. Bevat regels over ontslag, loondoorbetaling en de positie van zzp'ers.

Wajong

Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Biedt inkomensondersteuning aan jongeren die door ziekte of handicap niet in staat zijn om te werken.

WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering)

Voorganger van de WIA. Biedt inkomensvoorziening aan werknemers die langdurig arbeidsongeschikt zijn. Sinds 2005 alleen nog voor bestaande gevallen.

Werkhervattingskas (Whk)

Fonds waaruit loonkosten worden betaald van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Werkgevers betalen hiervoor een premie.

Werkinstrumenten

Instrumenten die worden ingezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te activeren, zoals proefplaatsingen of vrijwilligerswerk.

WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen)

Regeling die tussen 1998 en 2004 gold voor zelfstandigen. Biedt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid tot maximaal 70% van het minimumloon.

Werknemersverzekering

Verplichte verzekering voor werknemers die inkomensverlies dekt bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Voorbeelden zijn WW, Ziektewet, WAO en WIA. Premies worden betaald door werkgevers.

Werkervaringsplek

Tijdelijke werkplek waar iemand onder begeleiding werkervaring opdoet. Bedoeld om werkritme op te bouwen of arbeidsvaardigheden te versterken.

Werkwijzer Poortwachter

Handleiding van het UWV voor de begeleiding van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Bedoeld voor werkgevers, bedrijfsartsen en arbodiensten.

Wet BeZaVa

Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. Ook bekend als de Modernisering Ziektewet. Gericht op het terugdringen van verzuim bij vangnetters.

Wet Verbetering Poortwachter (WVP)

Wet uit 2002 die werkgevers en werknemers verplicht om actief samen te werken aan re-integratie in de eerste twee jaar van ziekte. Beschrijft de stappen en verplichtingen in het proces.

WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)

Onderdeel van de WIA. Werknemers met arbeidsvermogen en uitzicht op herstel kunnen in aanmerking komen voor een WGA-uitkering.

WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)

Wet die voorziet in een uitkering voor mensen die na twee jaar ziekte minder dan 65% van hun oude loon kunnen verdienen. Bestaat uit twee regelingen: de WGA en de IVA.

WIA-maandloon

Het gemiddeld loon dat een werknemer verdiende vóór het ontstaan van de arbeidsongeschiktheid. Dit loon vormt de basis voor het berekenen van de WIA-uitkering.

Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)

Wet die gemeenten verantwoordelijk maakt voor ondersteuning aan mensen met een beperking, zodat zij zelfstandig kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

Work First

Re-integratieaanpak waarbij werkzoekenden direct aan het werk gaan, gecombineerd met begeleiding of scholing. Gericht op snelle terugkeer naar werk.

WSW (Wet sociale werkvoorziening)

Oudere regeling voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. Sinds 2015 opgegaan in de Participatiewet.

WW (Werkloosheidswet)

Biedt een tijdelijke uitkering bij (gedeeltelijk) verlies van werk. De WW overbrugt de periode tussen twee banen.

WWB (Wet werk en bijstand)

Wet die in 2015 is opgegaan in de Participatiewet. Bood bijstand en ondersteuning aan mensen met weinig of geen inkomen.

WWZ (Wet werk en zekerheid)

Wet uit 2015 die tot doel had het ontslagrecht te versoepelen, flexwerkers te beschermen en de doorstroom naar werk te verbeteren. In 2020 grotendeels vervangen door de WAB.

Ziektewet

Wet die een uitkering biedt aan zieke werknemers zonder loondoorbetalingsplichtige werkgever. Uitvoering ligt bij het UWV.


Terug naar kenniscentrum

Offerte aanvragen Zoek een re-integratiebureau