re-integratie kiezen logo

Wat als ik onvoldoende meewerk aan re-integratie?

Als u als zieke werknemer onvoldoende meewerkt aan de re-integratie dan kan dit verschillende sancties tot gevolg hebben. Van een loonopschorting en een loopstop tot ontslag door uw werkgever. En van het verlagen van uw uitkering tot het weigeren van een WIA-uitkering door het UWV. Uw werkgever dient wel zorgvuldig te handelen en is verplicht om een sanctie aan te kondigen. 

Recht om loon op te schorten

Als uw werkgever niet in staat wordt gesteld om vast te stellen of u daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent, dan heeft de werkgever het recht uw loon op te schorten. Bijvoorbeeld als u weigert om een bedrijfsarts te bezoeken. Uw werkgever is namelijk wettelijk verplicht om een bedrijfsarts in schakelen  om vast te kunnen stellen of u arbeidsgeschikt bent. Geeft u overigens alsnog gehoor aan de oproep en arbeidsongeschiktheid blijkt te zijn dan moet het loon met terugwerkende kracht voldaan worden. 

Recht om loon stop te zetten

Als u bij een aanstellingsverklaring valse informatie heeft afgegeven dan kan de werkgever een stap verder gaan met het stopzetten van uw loon: loonstop. Ook als u de ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt dan kan de werkgever het loon stopzetten. Hetzelfde geldt als de re-integratieverplichtingen uit het Plan van Aanpak niet nagekomen wordt. Zo dient u mee te werken aan het opstellen, evalueren en het bijstellen van het Plan van Aanpak. Maar ook het weigeren van passende arbeid, het onvoldoende communiceren, het niet volgen van het verzuimprotocol of het belemmeren van de genezing kunnen redenen zijn om het loon stop te zetten.

Sancties door UWV

Ook het UWV kan sancties opleggen als u onvoldoende bijdraagt aan de re-integratie. Zo kan het UWV weigeren een WIA-uitkering toe te kennen of overgaan tot het verlagen van de uitkering. In hoeverre uw uitkering naar beneden wordt bijgesteld hangt af van de mate waarin u tekort bent geschoten. De sancties die het UWV kan opleggen kunnen grote consequenties voor u hebben. Bij het onvoldoende meewerken aan de re-integratie kunt u in het uiterste geval in de bijstand belanden wat meestal een forse inkomensdaling betekent. Naast een lagere uitkering betekent dat ook dat uw arbeidsperspectief vermindert.



Vind een re-integratiedeskundige
Kom in contact met re-integratiespecialisten in uw regio voor passende re-integratiebegeleiding. 


Terug naar kenniscentrum