re-integratie kiezen logo

Voorlopig geen arts meer bij keuring 60-plussers

19-08-2022- Redactie

Het UWV gaat werknemers van 60 jaar en ouder die een uitkering aanvragen voor arbeidsongeschiktheid zonder arts keuren. Arbeidsdeskundigen mogen voortaan beoordelen of 60-plussers in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou dat besluit willen nemen zonder de wet aan te passen. Dat melden ingewijden aan dagblad Trouw.

Achterstanden lopen op

Eind 2021 wachtten meer dan twaalfduizend mensen al langer dan de wettelijke termijn van acht weken op de behandeling van hun WIA-aanvraag. De gemiddelde wachttijd ligt inmiddels al op 18 maanden. Als we kijken naar de lijst met mensen die een WIA-uitkering ontvangen en wachten op een herbeoordeling dan is deze nog langer: 40.000 mensen. Mensen zitten daardoor lang in onzekerheid. Daar staat tegenover dat ze voorschotten ontvangen die niet terugbetaald hoeven te worden als ze toch niet blijken te kunnen werken. Dat kost het UWV veel geld. Ook met de groep 60-plussers gaat het UWV genereus te werk. Een 60-plusser zal eerder een te hoge dan een te lage uitkering krijgen. Daarnaast kan geëist worden dat een arts toch de keuring doet. 

Capaciteitsprobleem oplossen

Om het capaciteitsprobleem bij het UWV op te lossen is meer nodig dan het weghalen van de arts bij de keuring van de 60-plussers. Zo wordt gekeken of de keuringen die volgens de Ziektewet verplicht zijn, wel nodig zijn. Verder zou een grote slag geslagen kunnen worden door de gecompliceerde WIA te vereenvoudigen. Daarmee zou het tekort aan artsen daadwerkelijk kunnen worden opgelost. Inmiddels wordt succesvol ingezet op het werken in teams met onder meer verpleegkundigen. Maar omdat tegelijkertijd het aantal mensen dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvraagt stijgt, lopen de achterstanden per saldo toch verder op.Terug naar blog