re-integratie kiezen logo

Wordt vervolgd: UWV kijkt opnieuw naar 460 fraudezaken

19-10-2023- Monique Wijnands

In juli maakte de NOS bekend dat het UWV gegevens verzamelde van ingelogde gebruikers. De landsadvocaat tikte het UWV op de vingers, omdat deze zich niet hield aan de privacywet. Het UWV staakte daarop de 580 onderzoeken naar fraude. 


Heropening fraudezaken

Demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) schrijft aan de Tweede Kamer dat het UWV nu toch zaken gaat herzien. Het betreft 460 (van de eerder genoemde 580) onderzoeken waarbij het UWV een uitkering stopzette, een uitkering geheel of gedeeltelijk liet terugbetalen of een boete oplegde. Ondanks de constatering dat gegevens illegaal zijn verkregen, was het UWV eerder dit jaar niet bereid op genomen besluiten terug te komen. 

Uitkeringsgerechtigde in gelijk gesteld

Drie uitkeringsontvangers vroegen het UWV om herziening van eerder opgelegde sancties. In één van deze zaken zijn besluiten teruggedraaid, omdat het UWV erkende dat onrechtmatige verzameling van gegevens "zeer waarschijnlijk een substantiële rol" speelde. Omdat het UWV alle uitkeringsgerechtigden gelijk wil behandelen gaat zij nu kijken of de onderzoeksgegevens destijds rechtmatig zijn verkregen, aldus een woordvoerder van het UWV. 

Transparantie over algoritmes

De Tweede Kamerleden Dekker-Abdulaziz (D66) en Van Baarle (DENK) willen weten waarop de fraude-algoritmes van het UWV selecteren. Van Gennip wil dit niet openbaar maken, omdat daarmee de opsporing in gevaar komt. Dekker-Abdulziz vindt dat organisaties duidelijkheid moeten geven over de gegevens die ze verzamelen. Zij verwijst daarbij naar de wet die ingevoerd wordt waarin  overheden hiertoe verplicht worden.

Terug naar blog