re-integratie kiezen logo

Het UWV verzamelde illegaal gegevens van mensen met WW-uitkering

15-07-2023- Redactie

Het UWV blijkt illegaal gegevens verzameld te hebben van uitkeringsgerechtigden. Bezoekers van UWV-sites werden gevolgd en geanalyseerd om te onderzoeken of ze illegaal in het buitenland verbleven terwijl ze een WW-uitkering ontvingen. Dat blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur.


UWV-websites

Wie een WW-uitkering ontvangt moet vaak inloggen. Bijvoorbeeld om aan te tonen dat ze solliciteren op vacatures en zo aan hun sollicitatieplicht voldoen. Ook het contact hebben met adviseurs van het UWV verloopt via een UWV-website. Het UWV gebruikte IP-adressen van zowel ingelogde als niet-ingelogde gebruikers. Dat gebeurde via de websites UWV.nl en Werksite.nl. Zo werd gecontroleerd of iemand in het buitenland verbleef. Daarnaast plaatste de uitvoeringsinstantie cookies om gebruikers te volgen. Op die manier konden ingelogde gebruikers gekoppeld worden aan hun IP-adres. Op basis van een aantal kenmerken kregen mensen via het algoritme bepaalde kenmerken toebedeeld. En wie hoog scoorde, werd door het UWV nader onderzocht. 

Stilletjes stopgezet

Alle bezoekers werden gevolgd. Ook als er geen concrete aanwijzingen van fraude waren. Dat meldt een landsadvocaat. Een juridische basis voor de werkwijze van het UWV was er niet en daarom werd het volgen van websitebezoekers begin dit jaar stilletjes gestopt. De werkwijze bleek in strijd te zijn met de privacywet en daarom werden 580 lopende onderzoeken die waren opgestart, beëindigd. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens wil opheldering van het UWV. 'Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun privacy in veilige handen is, zeker ook bij grote organisaties die overheidsbeleid uitvoeren en waarvan veel mensen afhankelijk zijn", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Terug naar blog