re-integratie kiezen logo

Vrijwilligerswerk tijdens re-integratie [de voor- en nadelen]

13-06-2017

Wanneer u werkloos thuis zit, gaan de dagen vaak maar langzaam voorbij. Het is prettig om iets om handen te hebben om de tijd door te komen. Is het doen van vrijwilligerswerk een goede optie tijdens een re-integratietraject? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voorkom een sociaal isolement

Thuis zitten kan erg eenzaam zijn. Overdag op de bank zitten, terwijl iedereen druk is met werk of school, is soms confronterend. Het gevoel dat de wereld het wel zonder u af kan, kan zomaar de kop op steken. Om negatieve gedachten te voorkomen is het goed om bezig te blijven. Zo kunt u doen, in plaats van denken. Daarnaast komt u, wanneer u de deur uitgaat, andere mensen tegen. Hoe kort dit contact ook is, het draagt wel bij aan het eigen welbevinden en voorkomt een sociaal isolement.

Doe nieuwe contacten op

Een groot voordeel van vrijwilligerswerk is het feit dat u nieuwe contacten kunt opdoen en op plekken komt waar u normaal gesproken niet komt. Bent u van nature niet geneigd om op de voorgrond te treden? Dan kan dit een prettige manier zijn om toch met anderen in contact te komen. Als vrijwilliger is de kans op het ontmoeten van nieuwe mensen namelijk erg groot. Denk bijvoorbeeld aan het voorbeeld van de vrouw die koffie ging schenken in een nabij gelegen verpleeghuis. Daar kwam zij in gesprek met een zoon van een bewoner. Bij deze zoon in het bedrijf bleek een vacature te zijn, die uiteindelijk door de vrouw kon worden ingevuld. Een op het oog onbelangrijke ontmoeting kan dus daadwerkelijk tot resultaten leiden!

Leer nieuwe vaardigheden

Vrijwilligerswerk kan ook gebruikt worden om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zeker voor mensen die langere tijd hetzelfde werk hebben gedaan, kan dit lonend zijn. Deze nieuwe vaardigheden kunnen een mooie toevoeging zijn op een cv. Daarnaast voorkomt dit vrijwilligerswerk ook nog eens een gat op datzelfde cv. U kunt zo aan werkgevers laten zien dat u bezig blijft en uw best doet om uzelf te blijven ontwikkelen. Tijdens een re-integratietraject is dit vooral nuttig als er sprake is van een 2e spoor-traject, waarbij er wordt gezocht naar een werkplek (eventueel in een andere functie) bij een nieuwe werkgever.

Vrijwilligerswerk te belastend?

Vrijwilligerswerk kan heel bevredigend zijn, maar ook veel energie kosten. Het is de vraag of dat handig is tijdens een re-integratietraject. Het uiteindelijke doel van dit traject is nu eenmaal om weer betaald werk te kunnen doen. Het doen van vrijwilligerswerk moet hiervoor geen belemmering vormen. Het UWV zal daarom altijd willen weten wat voor vrijwilligerswerk u precies gaat doen en hoeveel uur per week u daaraan zult besteden. Dat is overigens niet alleen om uw belastbaarheid in de gaten te houden. Het geeft het UWV of uw re-integratiecoach namelijk ook een beter beeld van uw mogelijkheden en vaardigheden.

Invloed op uw uitkering

Let er bij het doen van vrijwilligerswerk ook op dat de onkostenvergoeding hiervoor niet te hoog is. Momenteel mag de onkostenvergoeding volgens het UWV maximaal 150 euro per maand en 1500 euro per jaar bedragen. Als u meer ontvangt, dan worden de bijverdiensten door het UWV gezien als salaris en worden deze afgetrokken van uw uitkering. Het is belangrijk om, voordat u als vrijwilliger aan de slag gaat, het UWV en uw re-integratiebureau op de hoogte te stellen. Dit hoort bij uw verplichtingen tijdens het re-integratietraject en zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Vrijwilligerswerk tijdens re-integratie: wel of niet?

Over het algemeen kunnen we concluderen dat er veel voordelen zitten aan het doen van vrijwilligerswerk tijdens een re-integratietraject. Voorwaarde is wel dat u het UWV en de re-integratiecoach op de hoogte stelt voordat u aan de slag gaat. Daarnaast is het van belang dat u uw belastbaarheid goed in de gaten blijft houden. Het is uiteraard niet de bedoeling dat uw re-integratie uiteindelijk mislukt doordat u zich ziek moet melden omdat het vrijwilligerswerk te veel energie kost. Het is aan te raden om regelmatig samen met uw re-integratiecoach te bekijken of het vrijwilligerswerk nog steeds een waardevolle aanvulling is en niet verandert in een last.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van re-integratie? Volg ons via Facebook, LinkedIn en Twitter.

Blog