re-integratie kiezen logo

Ondanks personeelstekort weinig werk voor mensen met arbeidsbeperking

11-09-2023- Monique Wijnands

Mensen met een arbeidsbeperking komen moeilijk aan het werk, ondanks de huidige krappe arbeidsmarkt. In 2022 vonden 3400 minder mensen met een arbeidsbeperking een baan via een sociaal ontwikkelbedrijf dan in 2021. Brancheorganisatie Cedris maakt zich zorgen. 

Alarmerende situatie

In 2022 zochten 260.000 mensen met een arbeidsbeperking die in een speciaal register stonden, een baan; 125.000 van hen hadden geen succes. Ook niet als zij sociaal ontwikkelbedrijven inschakelden, terwijl deze juist zijn opgericht om banen te vinden voor werknemers met  afstand tot de arbeidsmarkt. Dat mensen met een arbeidsbeperking onvoldoende aan werk komen, is in strijd met de Participatiewet. Mohamed El Mokaddem, voorzitter van Cedris, maakt zich dan ook grote zorgen. 

Minder loon

El Mokkadem ziet dat gemeenten verschillen in de hoeveelheid ondersteuning die zij geven. Als een gemeente weinig ondersteunt, is de werkzoekende de dupe. Cedris wil ook dat mensen met een arbeidsbeperking meer gaan verdienen. Doordat zij niet fulltime kunnen werken, krijgen zij maar liefst 445 euro minder dan het minimumloon. "Ook deze medewerkers verdienen het om zonder geldzorgen te leven", aldus El Mokaddem. 


Terug naar blog