re-integratie kiezen logo

Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en een arbo-arts?

Werkgevers kunnen zieke werknemers doorsturen naar een bedrijfsarts of een arbo-arts. Beide artsen zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van zieke werknemers bij hun re-integratie. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen?

Bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel

In de eerste plaats is een bedrijfsarts, in tegenstelling tot de arbo-arts, een beschermde wettelijke titel. Misbruik van de titel is dan ook strafbaar. De bedrijfsarts is een medisch specialist die geregistreerd staat in het BIG-register. Volgens de wet is de bedrijfsarts bevoegd zelfstandig zieke werknemers door te verwijzen naar specialisten. Een arbo-arts daarentegen werkt voor de arbodienst en mag alleen werken onder het toezicht van een bedrijfsarts.

Verschil tussen bedrijfsarts en huisarts

Het verschil tussen een bedrijfsarts en een huisarts? Een huisarts kijkt naar de gezondheid van de zieke werknemer. In tegenstelling tot de bedrijfsarts is deze niet bevoegd om een oordeel te vellen over de arbeidsgeschiktheid van de werknemer. Artsen die bedrijfsgeneeskundige taken verzorgen dienen zich kenbaar te maken als 'arts' of bijvoorbeeld 'arts in opleiding tot bedrijfsarts'. Lees ook over de rol van de verzekeringsarts in het re-integratieproces.Vind een re-integratiedeskundige
Zoek contact met re-integratieprofessionals in uw regio voor re-integratiebegeleiding en vragen over bedrijfsartsen en arbo-artsen. 

 

 

Terug naar kenniscentrum