re-integratie kiezen logo

UWV pleit voor flexibiliteit rondom uitkeringen

21-06-2023- Redactie

Het UWV pleit voor meer meer flexibiliteit bij problemen met uitkeringen. Volgens het UWV ontstaan deze omdat verschillende wetten momenteel met elkaar botsen. In een brief aan ministers Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en minister Schouten van Armoedebeleid benoemt het UWV een aantal knelpunten.

WW-uitkering

Eén van de knelpunten is de WW-uitkering. Mensen met een werkloosheidsuitkering kunnen deze niet op eigen initiatief stopzetten. Zo kan het zijn dat iemand die werk vindt maar minder uren gaat werken of minder gaat verdienen gedeeltelijk recht blijft houden op een WW-uitkering. Niet iedereen wil dat omdat er bijvoorbeeld een sollicitatieplicht is gekoppeld aan de WW-uitkering. Ook kan het zijn dat als iemand te lang de uitkering heeft ontvangen deze in de toekomst mogelijk korter is bij (opnieuw) werkloosheid. Om die complicaties op te lossen is een wetswijziging nodig. Wat het UWV betreft zou de minister tot die tijd moeten gedogen. 

Flexibele wetgeving

Het UWV pleit ook voor flexibelere wetgeving, omdat de huidige regels vaak in de weg staan bij het vinden van snelle oplossingen. Dit speelt met name bij samenwerking en gegevensuitwisseling met andere partijen, zoals overheidsinstanties. Momenteel mag het UWV alleen beperkt gegevens uitwisselen tussen verschillende (overheids)instanties. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een reactie dat het UWV een nuttig punt inbrengt en gaat graag aan de slag met de organisatie om samen verbeteringen aan te brengen. 

Terug naar blog