re-integratie kiezen logo

UWV ontdekt fraude met Ziektewetuitkeringen door buitenlandse uitzendkrachten

16-09-2022- Redactie

Het UWV is een onderzoek gestart naar fraude met Ziektewetuitkeringen. Het gaat om uitkeringsfraude door Slowaakse uitzendkrachten. Inmiddels zijn er al uitkeringen stopgezet of tegengehouden.


100 gevallen

Bij het UWV zijn ongeveer 100 zaken aan het licht gekomen. Het gaat om uitzendkrachten uit Slowakije die naar Nederland kwamen om te werken. In totaal is ruim 200.000 euro aan Ziektewetuitkeringen uitgekeerd. Van de 94 zaken die onderzocht zijn, heeft het UWV in 69 gevallen inmiddels de uitkering stopgezet. Bij ziekte in Nederland kunnen ook buitenlandse uitzendkrachten een Ziektewetuitkering aanvragen. Ze houden daar ook recht op als ze terugkeren naar hun eigen land. Op de 350.000 uitkeringen die jaarlijks worden verstrekt is dat overigens een zeer klein aantal. 

Documenten vervalst

Verzekeringsartsen van het UWV kregen de fraude in beeld nadat zij constateerden dat relatief veel uitzendkrachten uit Slowakije zich al ziek meldden na een paar dagen. Bij controle van 94 zaken bleken in 9 dossiers vervalste artsenverklaringen te zitten. Artsen hadden in werkelijkheid nooit een verklaring afgegeven. In 28 zaken was de aanvrager niet bereid een toelichting te geven. In 32 zaken werd de aanvraag afgewezen zonder dat er geld is uitgekeerd. De overige dossiers zijn nog in onderzoek. Terug naar blog