re-integratie kiezen logo

Risico op burn-out verkleinen? [7 tips]

06-12-2017- de redactie

Bent u hoogopgeleid? Dan zou u ook zomaar kunnen behoren tot die 10 procent hoogopgeleiden met een verhoogd risico op een burn-out. Dit hoge risico blijkt uit cijfers die Intermediair verzamelde, samen met Neyenrode Business Universiteit. Burn-out blijkt een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en re-integratie. Wij geven 7 bewezen tips.

Risicogroepen van burn-out

Uit het onderzoek onder meer dan 70.000 werkende Nederlanders blijkt dat vooral vrouwen een verhoogde kans op een burn-out hebben. Er zijn echter meer risicogroepen. Zo blijken werkenden die jonger zijn dan 36 jaar ook een grotere kans hebben op dergelijke klachten. Uit de cijfers blijkt tevens dat werken in bepaalde branches het risico op een burn-out aanzienlijk verhoogt. Dit gaat dan om branches waarin vaak sprake is van een hoge werkdruk, zoals de horeca, het onderwijs en marketing en communicatie. Nog groter wordt het risico wanneer de werknemer een flexibel contract heeft.

Burn-out voorkomen [7 tips]

Het spreekwoord luidt niet voor niets: Voorkomen is beter dan genezen. Met behulp van deze 7 tips kunt u de kans op een burn-out aanzienlijk verkleinen.

• Tip 1. Lachen is gezond. Dit klinkt afgezaagd, maar het werkt echt! Lachen is daadwerkelijk goed voor de gezondheid. En samen lachen met collega’s verstevigt ook nog eens de onderlinge band en sfeer. 

• Tip 2. Accepteer dat u sommige dingen niet in de hand heeft. Over deze zaken kunt u zich druk maken, maar dat heeft geen enkele zin. Laat ze los en voorkom stress!

• Tip 3. Slaap genoeg. Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig. Wanneer u uitgeslapen bent is het makkelijker om met moeilijkheden om te gaan.

• Tip 4. Vraag op tijd hulp. Heeft u een paar strakke deadlines? Schakel op tijd collega’s in die u kunnen helpen met het halen van die deadlines. Als u alles alleen moet doen, kan dat veel stress veroorzaken.

• Tip 5. Vergeet uw pauze niet. Op sommige werkdagen is het zo druk, dat u misschien besluit om in de lunchpauze door te werken. Pauzes zijn echter broodnodig om te relaxen en zaken even los te kunnen laten. Voorkom stress en neem op tijd rust!

• Tip 6. Beweeg voldoende. Wie voldoende beweegt bouwt weerstand op en is beter bestand tegen stress. Fietsen naar je werk, een lunchwandeling - allemaal goed!

• Tip 7. Last but not least: plannen. Wie plant heeft meer overzicht en loopt minder snel over. Ofwel, eerst taken afronden en dan pas nieuwe klus oppakken. Verder kunnen tijdelijke en minder urgente klussen mooi geparkeerd worden in de planning en dat geeft rust in je hoofd! 

Terug naar blog