re-integratie kiezen logo

Risico op burn-out verkleinen? [7 tips]

06-12-2017- de redactie

Bent u hoogopgeleid? Dan zou u ook zomaar kunnen behoren tot die 10 procent hoogopgeleiden met een verhoogd risico op een burn-out. Dit hoge risico blijkt uit cijfers die Intermediair verzamelde, samen met Neyenrode Business Universiteit. Burn-out blijkt een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en re-integratie. Wij geven 7 bewezen tips.

Risicogroepen van burn-out

Uit het onderzoek onder ruim 70.000 werkende Nederlanders blijkt dat vooral vrouwen een verhoogde kans hebben op een burn-out. Maar er zijn natuurlijk veel meer risicogroepen. Zo blijken werkenden die jonger zijn dan 36 jaar een grotere kans hebben op burn-out klachten. Uit de cijfers blijkt tevens dat werken in bepaalde branches het risico op een burn-out aanzienlijk verhoogt. Dat zijn branches met vaak een hoge werkdruk, zoals de horeca, het onderwijs en marketing en communicatie. Het risico neemt verder toe wanneer de werknemer een flexibel contract heeft.

Burn-out voorkomen [7 tips]

Het spreekwoord luidt niet voor niets: Voorkomen is beter dan genezen. Met behulp van deze 7 tips wordt de kans op een burn-out aanzienlijk verkleind.

• Tip 1. Lachen is gezond. Dit klinkt afgezaagd, maar het werkt echt! Lachen is daadwerkelijk goed voor de gezondheid. En samen lachen met collega's verstevigt ook nog eens de onderlinge band en sfeer. 

• Tip 2. Accepteer dat je sommige dingen niet in de hand heeft. Over deze zaken kun je je druk maken, maar dat heeft geen enkele zin. Laat ze los en voorkom stress!

• Tip 3. Slaap genoeg. Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig. Wanneer je uitgeslapen bent is het makkelijker om met moeilijkheden te dealen.

• Tip 4. Vraag op tijd hulp. Heb je een paar strakke deadlines? Schakel op tijd collega's in die kunnen helpen met het halen van die deadlines. Als je alles alleen moet doen, dan kan dat veel stress veroorzaken.

• Tip 5. Vergeet geen pauze te nemen. Op sommige werkdagen is het zo druk, dat je besluit om maar in de lunchpauze door te werken. Pauzes zijn echter broodnodig om te relaxen, te herstellen en zaken even los te kunnen laten. Voorkom stress en neem op tijd rust!

• Tip 6. Beweeg voldoende. Wie voldoende beweegt, bouwt weerstand op en is dus beter bestand tegen stress. Fietsen naar je werk, een lunchwandeling - allemaal goed!

• Tip 7. Last but not least: plannen. Wie goed plant, heeft meer overzicht en loopt minder snel over. Ofwel, eerst taken afronden en dan pas nieuwe klus oppakken. Tijdelijke en minder urgente klussen kun je zo mooi parkeren en dat geeft rust in je hoofd! 

Terug naar blog