Een burn-out kan tal van oorzaken hebben. Soms zijn dit privéproblemen, een andere keer is het een combinatie van werk en privé. Is uw werk de oorzaak van een burn-out? Dan kan het zomaar zijn dat u recht heeft op een schadevergoeding.
De sympthonen van een burn-out zijn divers. In de regel zijn ze verwant aan overspannenheid, maar dan langer en heftiger. Geïrriteerd zijn, gevoelens van depressie, vermoeidheid en concentratieproblemen komen veel voor. Bedenk dat het wel een jaar kan duren voordat iemand van een zware burn-out is hersteld. Zijn de klachten specifiek ontstaan door het werk? Dan wordt burn-out als een beroepsziekte gezien. In dat geval kan u als werknemer weleens recht hebben op een schadevergoeding van uw werkgever.
Een werkgever is verplicht een werknemer een gezonde werkomgeving bieden. Is er langdurig sprake van een stressvolle werkomgeving? Dan kan dit een burn-out van een werknemer met zich brengen. Wanneer deze burn-out veroorzaakt wordt door de stress op het werk, dan kan een werkgever hierop aangesproken worden. De werkgever heeft dan niet aan de voorwaarde van een gezonde werkomgeving voldaan en in dat geval kan deze aansprakelijk gesteld worden voor de uitval van de werknemer. De burn-out kan dan aangemerkt worden als een vorm van letselschade waarvoor de werknemer een schadevergoeding kan eisen. DIt heeft alleen kans van slagen wanneer aangetoond kan worden dat de burn-out op het werk is ontstaan. Ofwel een beroepsziekte waarvoor stappen ondernomen kunnen worden.
Wanneer u als werknemer de schade van een burn-out wilt verhalen op uw werkgever is het aan te raden om juridische hulp in te schakelen. Nog beter is het echter om een burn-out te voorkomen. Een werkgever kan hierin helpen: door te zorgen voor stressverminderende omstandigheden, autonomie voor de werknemer en een goede sfeer op de werkvloer. Allemaal factoren waarvan is aangetoond dat ze effect hebben op de gezondheid van de werknemer. Ervaart u als werknemer te veel druk? Heeft u klachten die kunnen wijzen op een burn-out? Ga op tijd in gesprek met uw werkgever of met de bedrijfsarts. Deze laatste kan ondersteuning bij bij de preventie van burn-out en andere beroepsziekten.
Terug naar blog