re-integratie kiezen logo

Subsidie voor herstel en re-integratie zorgpersoneel met long covid

15-06-2022- Redactie

Werkgevers kunnen  vanaf vandaag subsidie aanvragen om zorgmedewerkers met long covid langer in dienst te houden. Zo wordt voorkomen dat mensen in de zorgsector arbeidsongeschiktheid worden verklaard zoals gebruikelijk na twee jaar ziekte. 


Achtergronden

In de beginfase van corona waren het vooral de zorgmedewerkers die in de frontlinie stonden zonder dat er nog veel over het virus bekend was. Met name deze groep heeft long covid opgelopen. De kernmerken zijn langdurige vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Volgens de gebruikelijke regelgeving zouden zij reeds na twee jaar als arbeidsongeschiktheid worden verklaard. Dat is vanwege verschillende redenen niet wenselijk. In de eerste plaats stonden de zorgmedewerkers er toen de samenleving hen het meest nodig had, aldus minister Conny Helder. Ook weten we inmiddels dat de re-integratie voor mensen met long covid complex is. Daarnaast is er een groot personeelstekort in de zorg. Er is het kabinet dan ook veel aangelegen om deze mensen in de zorg te houden. 

Wat omvat de regeling 

De subsidieregeling is bedoeld voor werknemers die tussen maart en december 2020 ziek zijn geworden. Ze ondersteunt de werkgever om de werknemer langer door te betalen en in dienst te houden. Het rijk biedt een gedeeltelijke dekking van de kosten van maximaal een jaar. Men verwacht van de werkgever dat hij na de periode van twee jaar ziekte het loon minimaal 6 maanden betaalt. Daarmee wordt de wettelijke loondoorbetaling van twee jaar dus uitgebreid en voorkomen dat deze groep in de WIA belandt. De minister geeft aan dat de zorgmedewerkers steun verdienen om langer aan hun herstel en re-integratie te kunnen werken. 


Terug naar blog