re-integratie kiezen logo

Re-integratie van mensen met psychiatrische aandoeningen gestimuleerd

15-06-2016- Redactie

Steeds meer mensen met een psychische aandoening willen graag werken, maar ervaren grote drempels bij het vinden en behouden van een baan. UWV en GGZ Nederland bundelen daarom de krachten om de arbeidsparticipatie van deze groep te vergroten. Met een subsidie van 20 miljoen euro wordt de komende jaren geïnvesteerd in begeleiding naar werk via de zogeheten IPS-methode.

Grote groep met psychische aandoening, lage arbeidsparticipatie

Bijna 20% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met een psychische aandoening. Vaak gaat het om lichte of matige klachten die goed behandelbaar zijn, waarbij werk juist een positieve invloed kan hebben. Toch blijft de arbeidsparticipatie van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen flink achter. Zo heeft 37% van de Wajongers en mensen met een WIA-uitkering een psychische aandoening. Onder bijstandsgerechtigden wordt dit aandeel geschat op ongeveer 25%.

Opvallend is dat het totale ziekteverzuim en de instroom in arbeidsongeschiktheidsregelingen daalt, terwijl verzuim en uitval door psychische klachten juist toeneemt. Juist voor deze groep is maatwerk essentieel om duurzaam aan het werk te blijven of te komen.

Werk als onderdeel van herstel

Uit onderzoek blijkt dat werk niet alleen bijdraagt aan financiële zelfstandigheid, maar ook aan psychisch herstel. Dat is een belangrijke reden waarom diverse partijen zich inzetten voor betere ondersteuning. In het kader van het project Mensenwerk werken UWV, GGZ Nederland, gemeenten en cliëntenorganisaties samen aan een integrale aanpak. Door het hele land vinden bijeenkomsten plaats om de samenwerking te versterken.

Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de Routewijzer: een website ontwikkeld door het Landelijk Platform GGZ en de Landelijke Cliëntenraad. De site biedt praktische informatie voor mensen met psychische klachten die willen (blijven) werken en helpt hen de regie te nemen over hun re-integratie.

Wat is een IPS-traject?

De IPS-methode (Individuele Plaatsing en Steun) is een re-integratievorm die speciaal is ontwikkeld voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Het uitgangspunt is dat iedereen, met de juiste begeleiding, kan werken in een reguliere werkomgeving. Uniek aan IPS is dat de werkzoekende zo snel mogelijk wordt geplaatst. Pas daarna volgt aanvullende training, coaching of ondersteuning op de werkplek.

IPS is bedoeld voor mensen die onder behandeling zijn bij de GGZ en een uitkering ontvangen, zoals WIA, WAO, Wajong of WAZ. Ook mensen die vanwege psychische klachten op hun werk vastlopen, kunnen gebruikmaken van deze begeleiding.

Verschillende re-integratiebureaus zijn gespecialiseerd in IPS, waaronder WIJ 3.0 en ROADS. Zij beschikken over getrainde trajectbegeleiders en hebben ervaring met het begeleiden van mensen met psychiatrische of verslavingsproblematiek naar duurzaam werk.

Terug naar blog

Offerte aanvragen Zoek een re-integratiebureau