Een zieke werknemer werd na zeven jaar dienstverband op staande voet ontslagen nadat hij door een privédetective was gefotografeerd op een dak. Zijn werkgever zag dit als bewijs dat hij tijdens ziekte bijklusde, maar de rechter oordeelde vernietigend over het ontslag. Deze zaak toont maar weer eens het belang aan van zorgvuldig handelen bij ontslag tijdens ziekte.
De werknemer werkte sinds sinds 2017 als logistiek medewerker bij een dienstverlener op het gebied van koel- en vriesdistributie. In 2023 meldde hij zich ziek vanwege psychische klachten. Een halfjaar later ontvangt de werknemer een eerste waarschuwing: hij zou zich niet houden aan de verplichtingen rondom re-integratie en het verzuimreglement. Twee maanden later volgt een tweede waarschuwing. Binnen het bedrijf bestaat het vermoeden dat de werknemer bijklust. Daarop schakelt het bedrijf een bedrijfsrechercheur in. Er worden foto's gemaakt terwijl hij samen met zijn schoonvader op een dak staat. Voor de werkgever is het duidelijk: werknemer klust bij tijdens ziekte. Reden genoeg voor ontslag op staande voet. "Je hebt de boel gewoon flink belazerd", zegt zijn leidinggevende in een telefonisch gesprek.
De werknemer die nooit eerder op zijn functioneren werd aangesproken, stapt naar de rechter. Die is heel duidelijk over het handelen van de werkgever zo blijkt uit het vonnis. Ja, de werknemer mag dan op het dak gestaan hebben, maar hij was niet aan het werk: hij liep slechts met zijn schoonvader mee. De bedrijfsarts had hem juist aangeraden om weer 'dingen te gaan ondernemen'. Ook meldde hij zich na het telefoontje direct bij de werkgever om uitleg te geven. Het ontslag werd vernietigd en de werkgever moest de werknemer meerdere vergoedingen betalen, waaronder een transitievergoeding en een billijke vergoeding van ruim 35.800 euro. De rechter oordeelde dat de werkgever 'ernstig verwijtbaar' handelde. Het ontbrak volledig aan harde bewijzen. De werkgever had de werknemer moeten horen en fatsoenlijk onderzoek moeten doen in plaats van te kiezen voor het zwaarste middel: ontslag op staande voet.
Terug naar blog