re-integratie kiezen logo

Verzekeringsartsen willen zich afsplitsen

01-12-2023- Redactie

Een groep verzekeringsartsen overweegt een eigen onafhankelijke medische dienst te starten. Zij vinden de werkwijze binnen het UWV tijdrovend geworden vanwege administratieve vereisten en omdat cliënten er met meerdere artsen te maken krijgen. Dat blijkt uit een brief van vakbond Novag waar ongeveer de helft van alle UWV-artsen bij is aangesloten.


Administratieve handelingen en achterstanden

Voorzitter Wim van Pelt van Novag heeft geen zin in een gevecht zegt hij in een telefonisch interview met dagblad Trouw. Maar in NOS Radio 1 Journaal trekt hij wel aan de bel: "We kunnen mensen niet op het goede moment beoordelen." Er gaat volgens hem te veel tijd zitten in inefficiënte processen en administratie. Dat betekent concreet dat de achterstanden steeds verder oplopen. De situatie is nu zo dat het ministerie maatregelen heeft moeten nemen waardoor mensen zonder medische keuring in een uitkering terecht komen. Op hun eigen website schrijft Novag zelfs dat de uitvoering van de sociale verzekeringen in gevaar komt. Om de achterstanden bij WIA-beoordelingen op te lossen zou het volgens van Pelt "veel efficiënter zijn als één en dezelfde arts het dossier volgt."

Sociaal Medische Centra

Het UWV ziet juist meer in hun nieuwste oplossing: Sociaal Medische Centra (SMC). Met deze nieuwe werkwijze die al enig succes heeft opgeleverd, verwacht het UWV dat minder verzekeringsartsen benodigd zijn. In SMC's werken verzekeringsartsen samen met andere zorgverleners waardoor werk uit handen wordt genomen van UWV-artsen. Een nieuwe dienst zoals het Novag voorstelt, ziet het UWV niet als een oplossing. De uitkeringsinstantie geeft aan dat het stelsel "al zo complex is" en ziet juist meer in een samenwerking tussen het ministerie, artsen en andere partijen om de achterstanden te verminderen. Het UWV erkent wel dat er problemen zijn. Zo geeft de instantie aan dat de "mismatch tussen vraag en aanbod van sociaal-medische beoordelingen sterk gegroeid is".Terug naar blog