re-integratie kiezen logo

Investeert u al in werkgeluk?

23-03-2019- de redactie

Werkgeluk vastleggen in de cao? 'Doen!', zegt CNV. In de onderhandelingen met het ING is de vakbond overeengekomen dat werkgeluk een hoofdrol moet gaan spelen in de nieuwe cao. De komende twee jaar gaat de bank bekijken of de nieuwe plannen daadwerkelijk effectief zijn.

werkgeluk

Werkgelukbrengers

Om het werkgeluk te laten toenemen, investeert de ING ongeveer 4 miljoen euro per jaar. Dit geld wordt gebruikt om zogenaamde ‘werkgelukbrengers’ in te kunnen zetten. Deze werkgelukbrengers geven collega’s tijd en ruimte om iets anders te doen dan werken. Denk dan bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding, het bieden van mantelzorg of het verzorgen van de kinderen. Werknemers kunnen dit in de vorm de werkgelukbrengers zonder schuldgevoel doen, waarbij tijdelijke vervanging gefaciliteerd is.

Balans werk en privé

Deze nieuwe werkmethode zou een gouden zet kunnen zijn. Burn-outgerelateerde klachten ontstaan namelijk vaak wanneer de balans tussen werk en privé niet goed is. Als een werknemer tijdelijk minder kan werken om een privéprobleem op te lossen, dan kan dit natuurlijk veel klachten schelen. De werkgelukbrengers passen dan ook goed in de trend van ‘duurzame inzetbaarheid’, die sinds een paar jaar gaande is. Hier hebben niet alleen werknemers maar ook werkgevers baat bij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gelukkige werknemers beter bestand zijn tegen stress en betere prestaties leveren.

Werkgeluk in iedere cao?

Of duurzame inzetbaarheid in meer cao’s vertaald gaat worden in ‘werkgeluk’ is nu nog afwachten. De ING zit in de experimentele fase en wacht de eerste resultaten af om te kijken of de ingeslagen koers gevolgd zal blijven worden. Toch is de financiële sector vaak trendsettend op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Zo was dit de eerste sector waarin parttime werken ingeburgerd raakte. Verder heeft het ook even geduurd voordat de term ‘duurzame inzetbaarheid’ gemeengoed werd in cao’s, maar inmiddels niet meer weg te denken. Of werkgeluk een blijvertje is, zullen we dus over een paar jaar pas kunnen vaststellen. De trend om rekening te houden met de tevredenheid van medewekers is in ieder geval een blijvertje. Sowieso een goede ontwikkeling in de strijd tegen uitval door burn-out.

Terug naar blog