re-integratie kiezen logo

Elke beroepsgroep in Nederland kent nu krapte

22-09-2022- Redactie

De krapte op de arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal zo hoog opgelopen dat inmiddels alle beroepsgroepen kampen met een tekort aan personeel. Dat blijkt onderzoek van het UWV.  


Zeer krappe arbeidsmarkt 

Het UWV heeft voor 92 verschillende beroepsgroepen de krapte op de arbeidsmarkt onderzocht. In het eerste kwartaal was er bij de meeste beroepsgroepen al sprake van krapte. Al waren er ook uitzonderingen. Zo bleken reisbegeleiders, schilders, hulpkrachten in de bouw en chauffeurs nog wel te vinden. Maar in het tweede kwartaal gold ook voor deze beroepen een personeelstekort. Inmiddels heeft 75 procent van de beroepsgroepen te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Er is in het bijzonder grote vraag naar ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.

Aantal vacatures groeit explosief

Het UWV stelt ook vast dat het aantal vacatures met 44 procent is toegenomen in het tweede kwartaal in vergelijking met een jaar eerder. In dezelfde periode nam het aantal mensen met een WW-uitkering dat recent nog gewerkt had, af met 31 procent. Er zijn dus meer vacatures en veel minder mensen om deze in te vullen. De arbeidskrapte in het tweede kwartaal was zelfs twee keer zo groot als een jaar eerder. Het UWV berekent de krapte op basis van het aantal openstaande vacatures en het aantal personen dat korter dan een half jaar een WW-uitkering heeft.


Terug naar blog