re-integratie kiezen logo

Een verplichte, maar betaalbare AOV voor zelfstandigen

05-04-2023- Monique Wijnands

In 2027 zijn alle zelfstandigen verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben. Dit heeft minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) afgesproken met de vakbonden en werkgevers. Volgens Van Gennip zal deze AOV 'betaalbaar' zijn.

Huidige situatie

Met een AOV verzekert een zelfstandige zich van een inkomen in geval van een ongeval of ziekte. Momenteel betaalt een ondernemer 200 tot 300 euro bruto per maand voor een AOV. De zzp'er is vrij in de keuze om al dan niet zo'n verzekering af te sluiten. Slechts 20% van de zelfstandigen heeft zich verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, mede omdat de AOV voor veel ondernemers duur is.

Van Gennip wil een betaalbare AOV

Het kabinet wil vanaf 2027 een AOV voor zzp'ers verplicht stellen. Minister Van Gennip wil dat deze 'betaalbaar' is. Het is nog onduidelijk welke premie zelfstandigen gaan betalen. De hoogte van de premie is namelijk afhankelijk van variabelen als beroep, leeftijd, looptijd, het verzekerde bedrag en eigen risico. De AOV-premie is fiscaal aftrekbaar, waardoor de inkomstenbelasting lager wordt.

Waarop letten bij het afsluiten van een AOV?

Per beroepsgroep variëren de premies en dekkingen. Een schilder op een hoge trap loopt fysiek meer risico dan een administrateur. Ook vergoedt niet iedere verzekering bijvoorbeeld psychische problemen of een burn-out. Lees daarom goed de voorwaarden of laat je uitgebreid informeren.


Terug naar blog