re-integratie kiezen logo

Coronacrisis belemmert re-integratie volgens CNV

28-04-2020- de redactie

Veel zieke werknemers kunnen volgens het CNV momenteel niet re-integreren omdat bedrijven gesloten zijn als gevolg van de coronacrisis. Uit een enquete blijkt dat duizenden langdurig zieke werknemers hierdoor financieel in de problemen komen. CNV wil daarom dat het kabinet de loondoorbetalingsperiode verlengt zolang de coronacrisis aanhoudt.  Veel bedrijven zijn momenteel gesloten waardoor zieke werknemers niet of nauwelijks kunnen re-integreren. Verder blijkt er vaak geen capaciteit op de werkvloer te zijn om mensen te begeleiden bij hun re-integratie. Ook worden veel medische behandeltrajecten uitgesteld vanwege corona. 

‘Momenteel bellen langdurig zieke leden ons plat met dit soort klachten. Buiten hun schuld om vertraagt hun re-integratie waardoor ze straks financieel in de knel komen. Als ze niet binnen twee jaar re-integreren, verliezen ze in veel gevallen hun baan en krijgen ze tot wel 30% minder inkomen. Schrijnend, zeker voor een groep die vaak al in een uiterst moeilijke situatie zit.’,volgens CNV-voorzitter, Piet Fortuin. 

De werkgever hoeft de loondoorbetalingsperiode niet te verlengen in de coronacrisis. Fortuin: ‘Wij vinden het terecht dat de werkgever hier niet voor op hoeft te draaien. Er is tenslotte sprake van overmacht. Maar de werknemer betaalt hierdoor nu een onnodig hoge prijs. We roepen minister Koolmees daarom op om de loondoorbetalingsperiode te verlengen voor mensen wiens re-integratie door de Coronacrisis is vertraagd.’   

‘De kosten die de werkgever hiervoor maakt, zouden gedekt moeten worden uit het noodfonds van Hoekstra. Het gaat om een relatief kleine groep, met echter grote problemen. Dit is een te overzien bedrag. De overheid komt werkgevers ruimschoots tegemoet, wij vragen hen om ook werknemers in deze precaire situatie te ondersteunen,’ aldus Fortuin.

 

 
Terug naar blog