re-integratie kiezen logo

CNV wil compensatie voor arbeidsongeschikten

05-12-2022- Redactie

Arbeidsongeschikten verdienen steeds minder dan werkenden. Ze ontvangen netto een kwart minder geld. Zij betalen zelfs drie keer meer belasting over hun inkomen. Het CNV pleit daarom voor belastingvoordeel. 

1000 euro minder per maand

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin gaat het om een stapeling van maatregelen waardoor arbeidsongeschikten per maand veel inleveren. Om te beginnen ontvangen arbeidsongeschikten maar 75 procent van het loon van een werkende. Daarnaast hebben ze geen recht op arbeidskorting, een heffingskorting die een werkende wel ontvangt. Het kabinet wil die heffingskorting nu vergroten. Fortuin spreekt van een fiscale straf op arbeidsongeschiktheid. "Het is onrechtvaardig: je bent al arbeidsongeschikt en dan heb je ook geen recht op de arbeidskorting." Compensatie voor arbeidsongeschikten zou al snel honderden euro's per maand opleveren. De vakbond berekende dat het verlies bij een gemiddeld inkomen van 3500 euro bruto voor een arbeidsongeschikte circa 1000 euro netto per maand bedraagt. 

Recht op arbeidskorting

Het CNV wil solidariteit voor arbeidsongeschikten. Het gaat om een groep van 142.000 mensen die valt onder de IVA en volledig arbeidsongeschikt is. Om deze groep te compenseren gaat het volgens Fortuin echt niet om een miljardenpost. De vakbond roept de Tweede Kamer dan ook op dat deze week te regelen bij de behandeling van de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Arbeidsongeschikten hadden nooit recht op arbeidskorting, maar dat was voor de vakbond lange tijd geen probleem omdat de arbeidskorting gering was. Maar nu wil het kabinet die heffingskorting dus vergroten. 

Terug naar blog