re-integratie kiezen logo

Bijverdienen in bijstand moet eenvoudiger

21-06-2022- Redactie

Op dit moment zitten ruim 400.000 mensen in de bijstand. Zij kunnen maar moeilijk werk vinden ondanks de arbeidskrapte. Bovendien mogen zij op bijna geen enkele manier geld ontvangen, zoals hulp van vrienden of familie. Minister Schouten van Participatie wil nu de regels minder streng maken zodat meer mensen aan het werk kunnen. 


Situatie

Op dit moment zitten volgens het CBS 414.000 mensen in de bijstand die valt onder de Participatiewet. Minder dan zeven procent verricht betaald werk. Dat zou de overheid per jaar 6,4 miljard kosten. De regels voor de bijstand zijn streng. Dit spitst zich met name toe op de verdiensten. Zo mag iemand met een bijstandsuitkering die een paar honderd euro per maand bijverdient dit niet houden. Mensen in de bijstand mogen eveneens giften of cadeaus ontvangen. Zo wordt hulp van vrienden of familie gekort op de uitkering.

Participatiewet versoepelen

Het kabinet wil de Participatiewet waaronder de bijstandsregels vallen, versoepelen. Ze moeten wat kunnen bijverdienen zonder dat ze meteen gekort worden. Dat zou ook moeten gaan gelden voor giften of cadeautjes die zij ontvangen. Ook het tijdelijk in huis halen van iemand zou volgens de minister niet ten kosten moeten gaan van de uitkering. Schouten gaat de komende tijd uitwerken hoe de regels versoepeld kunnen worden. Dat volgens haar geen eenvoudig proces zal zijn. Zo gaat ze praten met gemeenten over de giften die mensen met een uitkering mogen ontvangen. 


Terug naar blog