re-integratie kiezen logo

Tips voor het vinden van een re-integratiebureau

Voor de meeste werkgevers, werknemers en UWV-cliƫnten geen alledaags bezigheid: het vinden van een passend re-integratiebureau. In dit artikel tips over het vinden van een re-integratiebureau en de daarbij behorende kanalen en middelen die ingezet kunnen worden.

Online zoeken en reviews

Het ligt voor de hand dat de zoektocht naar een re-integratiebureau online. Wie googelt op 're-integratie' in combinatie met de gewenste regio zal gelijk op veel re-integratiebureaus stuiten. Wie vervolgens de zoektocht uitbreidt met bijvoorbeeld een bepaald specialisme zal op nog nauwkeuriger zoekresultaten stuiten. De re-integratie vergelijkingssites zijn bij deze online zoektocht handig om dat zij snel re-integratiebureaus laten vergelijken op criteria als werkwijze, specialismen, keurmerken en coaches. Bedenk wel dat re-integratiebureaus die hoog staan (betaald of onbetaald) niet per definitie de beste bureaus zijn. Combineer deze zoekresultaten dan ook met alternatief onderzoek, zoals het bekijken van informatie op de website van het desbetreffende re-integratie, beoordelingen en persoonlijke gesprekken. 

Keurmerken 

Veel bureaus zijn aangesloten bij brancheorganisaties. Een bekend keurmerk is Blik op Werk. Zij meten bijvoorbeeld de klanttevredenheid bij de bij hen aangesloten re-integratiebureaus. Een andere bekende organisatie is Noloc. De beroepsvereniging van Loopbaanprofessionals en Jobcoaches toetst hun leden iedere drie jaar op criteria als vakbekwaamheid en deskundigheid. Daarnaast committeren de leden van Noloc zich aan een gedragscode. Omdat re-integratiebureaus vanwege verschillende redenen bij verschillende brancheorganisaties zijn aangesloten is vergelijken soms lastig. Maar in combinatie met andere factoren kunnen keurmerken zeker nuttig zijn, hoewel ze nooit een garantie vormen voor optimale re-integratiebegeleiding. 

Via je netwerk

Wie rondvraagt in zijn of haar persoonlijke netwerk kan contacten vinden die ervaringen hebben opgedaan met re-integratie en in die hoedanigheid nuttige tips uit eerste hand kunnen geven. Van relaties die zelf een re-integratiebedrijf hebben ingeschakeld tot relaties die een re-integratietraject hebben gevolgd, het kan allemaal van pas komen bij het vinden van een passend re-integratiebureau. Tegelijkertijd geldt ook hier dat goede aanbevelingen geen garantie vormen voor een optimale match met het re-integratiebureau. Misschien krijg je wel een andere coach toegewezen of heeft een coach die aanbevolen werd de organisatie net verlaten. De combinatie van het online zoeken en het persoonlijke netwerk is in ieder geval een sterke combinatie voor het vinden van een passend re-integratiebureau. 


Vind een re-integratiedeskundige
Zoek contact met re-integratiebureaus in uw regio en vind uw optimale re-integratiebegeleiding.

 

 


Terug naar kenniscentrum