re-integratie kiezen logo

Hoe meet ik de kwaliteit van een re-integratiebureau?

Re-integratiebureaus zijn er in vele soorten en maten. Maar hoe kan vooraf inzicht verkregen worden in de kwaliteit van een re-integratiebureau en de re-integratiecoach die het re-integratietraject gaat verzorgen?

Bekijk re-integratiebedrijven en -coaches online

Zowel op vergelijkingssites als op websites van re-integratiebureaus kan al heel veel informatie gevonden worden. Denk dan aan de re-integratiediensten die worden aangeboden, specifieke specialismen en doelgroepen, de werkwijze, historie en natuurlijk de re-integratiecoaches. Maar ook social media kunnen interessante inzichten verschaffen. In het bijzonder LinkedInprofielen van re-integratieprofessonials verschaffen veel inzicht in exptertises, ervaringen en onderschrijvingen. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat niet iedere re-integratieprofessional even actief is op social media en dat iemand die goed is met social media niet per definitie de beste re-integratiecoach is.

Keurmerken en beoordelingen

De meeste re-integratiebureaus zijn aangesloten bij brancheorganisaties. Het is daarbij handig om te weten dat er verschillende bancheorganisaties bestaan. Bekende voorbeelden zijn Blik op Werk, OVAL en NOLOC. Ook is het nuttig om te weten dat bureaus verschillende afwegingen maken wat betreft de keuze van de brancheorganisatie. Denk dan aan kostenoverwegingen of een verschil van inzicht wat betreft de werkwijze. Desalniettemin kunnen keurmerken en kwaliteitsonderzoeken van brancheorganisaties nuttige indicatoren zijn voor het inschatten van de kwaliteit van een re-integratiebureau. 

Maak kennis met de re-integratiecoach

Het is een cliché, maar een persoonlijke klik met de re-integratiecoach is vaak cruciaal voor een succesvol re-integratietraject. Voor een goede match is het belangrijk om gesprekken aan te gaan met verschillende re-integratiecoaches van verschillende bureaus zodat er wat te vergelijken valt. Zo wordt tevens inzicht verkregen in de specialismen, de werkwijze, de mensen en de cultuur van het re-integratiebedrijf. Belangrijk: vraag vooraf welke re-integratiecoach het re-integratietraject gaat verzorgen. 

Check referenties en benut je netwerk

Vraag het re-integratiebedrijf niet alleen om referenties maar bel ze ook na. Check ook de online referenties, hoewel de beoordelingen en het aantal referenties niet altijd perse verband hoeft te houden met de kwaliteit. Het ene re-integratiebedrijf is immers minder met internet bezig dan het andere. Vraag ook in je persoonlijke en zakelijke netwerk naar ervaringen met re-integratiebedrijven. Waar liepen ze tegen aan, wat zijn mogelijke valkuilen? Het zal je verbazen hoeveel mensen ervaringen hebben opgedaan met re-integratie vanuit verschillende situaties: mensen die ontslagen zijn, mensen die ziek geworden zijn of werkgevers die ervaringen hebben opgedaan met re-integratiebureaus vanwege arbeidsongeschikte werknemers.
 

Vind een re-integratiedeskundige
Neen contact op met verschillende re-integratiebureaus voor een goed vergelijking.