re-integratie kiezen logo

Hoe meet ik de kwaliteit van een re-integratiebureau?

Re-integratiebureaus zijn er in vele soorten en maten. Maar hoe kan vooraf inzicht verkregen worden in de kwaliteit van een re-integratiebureau en de re-integratiecoach die het re-integratietraject gaat verzorgen?

Check de websites van re-integratiebedrijven 

Op websites van re-integratiebureaus kan al heel veel informatie gevonden worden over het re-integratiebureau. Denk aan de re-integratiediensten die worden aangeboden, de werkwijze, de historie, ervaringen van cliënten en informatie over de re-integratiecoaches. Maar ook websites die alleen generieke informatie verschaffen zonder vermeldingen van coaches kan een signaal geven. Opgemerkt moet worden dat er ook uitstekende re-integratiebureaus die simpelweg weinig prioriteit geven aan hun website. Ook vergelijkingswebsites kunnen nuttige informatie verschaffen. Je kunt daar makkelijk en snel bureaus vergelijken op basis van criteria als keurmerken, beoordelingen en specialismen. 

Bekijk LinkedIn 

Social media kunnen ook interessante inzichten verschaffen over de kwaliteit van een re-integratiebureau. Bij re-integratie zijn in het bijzonder de LinkedInprofielen van de re-integratieprofessonials waardevol. Ze geven veel inzicht in de expertises, ervaringen en onderschrijvingen van individuele re-integratiecoaches. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat niet iedere re-integratieprofessional even actief is op social media. Een re-integratiecoach met een summier LinkedInprofiel een prima re-integratiecoach zijn. Omgekeerd geldt dat iemand die handig is met social media niet perse de beste re-integratiecoach hoeft te zijn. Naast de persoonlijke LinkedIn profielen kun je ook de bedrijfsprofielen van re-integratiebureaus te bekijken. Die zijn vooral handig om te zien hoeveel re-integratiecoaches er werken. 

Keurmerken en beoordelingen

De meeste re-integratiebureaus zijn aangesloten bij brancheorganisaties. Het is daarbij handig om te weten dat er verschillende banche-organisaties bestaan die elk weer hun eigen keuringsmethodiek kennen. Bekende voorbeelden zijn Blik op Werk, OVAL en NOLOC. Ook is het nuttig om te weten dat bureaus verschillende afwegingen maken wat betreft de keuze van de brancheorganisatie. Denk dan aan kostenoverwegingen of een verschil van inzicht wat betreft de werkwijze. Desalniettemin kunnen keurmerken en kwaliteitsonderzoeken van brancheorganisaties nuttige indicatoren zijn voor het inschatten van de kwaliteit van een re-integratiebureau. 

Maak kennis met de re-integratiecoach

Het is een cliché, maar een persoonlijke klik met de re-integratiecoach is vaak cruciaal voor een succesvol re-integratietraject. Voor een goede match is het belangrijk om gesprekken aan te gaan met verschillende re-integratiecoaches van verschillende bureaus zodat er wat te vergelijken valt. Zo wordt tevens inzicht verkregen in de specialismen, de werkwijze, de mensen en de cultuur van het re-integratiebedrijf. Belangrijk als je in zee wilt gaan met een re-integratiebureau: vraag vooraf welke re-integratiecoach het re-integratietraject gaat verzorgen. 

Check referenties en benut je netwerk

Vraag het re-integratiebedrijf niet alleen om referenties maar bel ze ook na. Online referenties kunnen natuurlijk nuttig zijn. Bekijk niet alleen de ranking en het aantal reviews, lees ze ook echt. Zijn ze informatief en betrouwbaar? Net als voor social media geldt dat niet elk bureau hier even actief mee bezig is. Omgekeerd kan een re-integratiebureau een handig internetbureau in de hand heeft genomen die een groot aantal beoordelingen weet te realiseren. Maar zijn die ook representatief? Vraag ook in je persoonlijke en zakelijke netwerk naar ervaringen met re-integratiebedrijven. Waar liepen ze tegen aan, wat zijn mogelijke valkuilen? Het zal je verbazen hoeveel mensen ervaringen hebben opgedaan met re-integratie vanuit verschillende situaties: mensen die ontslagen zijn, mensen die ziek geworden zijn of werkgevers die ervaringen hebben opgedaan met re-integratiebureaus vanwege arbeidsongeschikte werknemers.
 

Vind een re-integratiedeskundige
Zoek contact met verschillende re-integratiebureaus in uw regio en vind een bureau dat bij u past.


Terug naar kenniscentrum