Op grond van de Wet Verbetering Poortwachter heeft een werkgever bij ziekte van een werknemer in beginsel gedurende twee jaar re-integratieverplichtingen. Na deze periode vervalt de loondoorbetalingsplicht en is doorgaans sprake van een herbeoordeling door het UWV (WIA-keuring). Indien de werknemer volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard, volgt meestal toekenning van een WIA-uitkering (IVA of WGA). Toch kunnen er ook na deze twee jaar nog verplichtingen blijven bestaan voor de werkgever.
Wanneer het dienstverband na de wachttijd van 104 weken blijft bestaan, kan de re-integratieverplichting van de werkgever onder omstandigheden blijven voortduren. De verantwoordelijkheid voor re-integratie is namelijk gekoppeld aan het dienstverband, niet uitsluitend aan de loondoorbetalingsplicht.
Relevante jurisprudentie bevestigt dat een werkgever ook na toekenning van een WIA-uitkering nog verplicht kan zijn om passend werk aan te bieden, indien de werknemer aangeeft (gedeeltelijk) te willen werken en er mogelijkheden bestaan voor werkhervatting. Deze verplichting geldt zolang het dienstverband niet is beƫindigd.
De verplichting tot het aanbieden van passende arbeid geldt alleen indien dit in redelijkheid van de werkgever gevergd kan worden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar:
Indien de re-integratie leidt tot onevenredige verstoring van het productieproces of onoverkomelijke organisatorische bezwaren, kan de verplichting vervallen.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA kunnen ook na beƫindiging van het dienstverband verantwoordelijk blijven voor re-integratie. Deze verantwoordelijkheid geldt tot tien jaar na de eerste ziektedag. In dat kader kan het zogeheten derde spoor-traject worden ingezet. Dit is gericht op werkhervatting bij een andere werkgever en wordt opgestart wanneer re-integratie bij de eigen werkgever niet mogelijk is. De beoordeling van mogelijkheden vindt plaats op basis van de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) en het oordeel van de bedrijfsarts.
Voordelen van een goed uitgevoerd 3e spoor-traject:
De re-integratieverplichtingen van een werkgever kunnen onder omstandigheden blijven bestaan na de wettelijke termijn van twee jaar ziekte, met name wanneer het dienstverband voortduurt. Daarnaast geldt voor eigenrisicodragers een langdurige verantwoordelijkheid voor re-integratie via het derde spoor. Het is van belang dat werkgevers zich hiervan bewust zijn en tijdig handelen conform de geldende wet- en regelgeving.
Kom in contact met re-integratiebureaus in uw regio voor begeleiding van uw 3e spoor traject