Bij ziekte van een werknemer komt er veel op u af. U moet rekening houden met wettelijke verplichtingen, communicatie met bedrijfsarts en werknemer, en de opbouw van een re-integratiedossier. Een goed opgesteld verzuimprotocol geeft houvast, voorkomt misverstanden en helpt het re-integratieproces soepel te laten verlopen. Als werkgever mag u zelf een verzuimprotocol opstellen, zolang dit maar in overeenstemming is met de Wet verbetering Poortwachter en andere relevante wet- en regelgeving. Hieronder vindt u de belangrijkste onderdelen die in een verzuimprotocol geregeld kunnen worden.
Leg vast op welke manier en binnen welk tijdsbestek een werknemer zich ziek moet melden. Volstaat een e-mail, of moet telefonisch contact worden opgenomen met de leidinggevende? Let op: u mag niet vragen naar de aard van de klachten. Wel mag u informeren naar de verwachte duur van het verzuim en of er mogelijkheden zijn om (aangepast) werk te doen.
Het is belangrijk dat de werknemer tijdens het verzuim bereikbaar is voor zowel u als de bedrijfsarts. In het protocol kunt u aangeven:
Na zes weken ziekte moet de bedrijfsarts een probleemanalyse opstellen. Aan de hand daarvan wordt, binnen twee weken, een Plan van Aanpak opgesteld met concrete afspraken over re-integratie.
U kunt in het protocol vastleggen:
Voor het vaststellen van arbeidsongeschiktheid kan een medisch onderzoek vereist zijn. Leg in het protocol vast:
Zieke werknemers behouden recht op vakantie. In het protocol beschrijft u:
In dit onderdeel kunt u onder andere opnemen:
Een duidelijk en wettelijk correct verzuimprotocol voorkomt onnodige vertragingen, conflicten en juridische problemen. Stem het protocol af op uw organisatie en laat het bij voorkeur toetsen door een jurist of HR-adviseur. Zorg ook dat nieuwe werknemers het protocol ontvangen en begrijpen.
Kom in contact met re-integratiebureaus in uw regio voor vragen over het verzuimprotocol en re-integratiebegeleiding