re-integratie kiezen logo

Werkstress grote aanjager burn-outklachten

14-11-2022- Redactie

Een op de zes werknemers had vorig jaar te maken met burn-outklachten. Vooral de hoge werkdruk is hier debet aan. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het TNO en het CBS.


Klachten weer terug op niveau corona

In 2021 hadden 1,3 miljoen werknemers te kampen met burnout-klachten. Dat is 17 procent en dat zijn er net zoveel als in 2019. In het coronajaar 2020, toen er nog volop thuis werd gewerkt, lag dit lager: 1,2 miljoen. In 2021 verzuimden werknemers door werkstress in totaal 11 miljoen werkdagen. In 2020 waren dit nog 9 miljoen werkdagen. De verzuimkosten blijven ook onverminderd hoog; jaarlijks rond de drie miljard euro. 

Maatregelen broodnodig

Vier op de tien werkgevers vindt werkdruk één van de belangrijkste bedrijfsrisico's. En ruim vier op de tien werknemers pleit voor maatregelen tegen werkstress. Om het probleem van de werkstress te lijf te gaan, zetten werkgevers vooral in op het verhogen van de autonomie, het instellen van een aanspreekpunt en het aanpassen van het werk. En deze maatregelen blijken hard nodig, want 43% van alle verzuimkosten zijn het directe gevolg van werkstress. In de Week van de werkstress(14-18 november) blijkt er voor werkgevers dan ook nog veel werk aan de winkel in de strijd tegen de hoge werkdruk. 

Terug naar blog