re-integratie kiezen logo

Werkgevers verlagen functie-eisen in de zoektocht om personeel

06-02-2023- Monique Wijnands

Voor Nederlandse bedrijven is het steeds moeilijker om vacatures te vullen. De meeste werkgevers zien te weinig reacties op een vacature of merken dat geïnteresseerden niet voldoen aan de gestelde eisen. Om toch personeel te vinden verlaagde daarom 32% van de werkgevers in 2022 de eisen rondom opleiding en werkervaringsjaren. Ook passen zij de arbeidsvoorwaarden steeds vaker aan, door een hoger salaris te bieden of flexibele arbeidstijd. 


"De krapte op de arbeidsmarkt is in 2022 op een hoogtepunt terecht gekomen. In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot dat er veel meer vacatures waren dan werkzoekenden", zegt arbeidsmarktadviseur Erica Maurits. De oorzaak van de krapte wordt gezocht in de harde groei van de economie na de coronacrisis.  

Vooral in de bouw en accountancy is de nood hoog

Onderzoek van het UWV onder 4500 werkgevers toont aan dat slechts 27% van de vacatures in de bouw zich makkelijk liet vullen. Katinka van Brakel, arbeidsmarktadviseur bij het UWV en betrokken bij dit onderzoek, spreekt haar zorgen uit: "In de bouw is veel personeel nodig om gebouwen te verduurzamen en het energiesysteem te vernieuwen. Denk daarbij aan monteurs, timmerlieden en schilders. Maar ook de industrie en groothandels hebben deze problemen. Bij provincies, ministeries en de Belastingdienst speelt het wat minder."

Ook de accountancy kampt met grote tekorten. Vorige week is de noodklok geluid door grote kantoren, opleidingen en de NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants ). De krapte is het gevolg van de vergrijzing en een afname van Accountancy-studenten. 


Terug naar blog