re-integratie kiezen logo

UWV in de fout met miljoenen aan boetes: 'Dit had niet mogen gebeuren'

15-01-2024- Bart Langereis

Het UWV heeft maar liefst 5000 boetes teruggedraaid, die de organisatie onterecht zou hebben opgelegd. Het gaat om boetes aan cliënten die nog bijverdiensten hadden naast hun uitkering, maar verzuimd zouden hebben deze door te geven. Nu blijkt dat het UWV - via de Belastingdienst - al over deze informatie beschikte.


'Wij willen dat iedereen zich gehoord voelt'

Uitkeringsgerechtigden zijn wettelijk verplicht extra inkomsten naast hun uitkering op te geven bij het UWV. Wie dat niet, onjuist of te laat doet, krijgt een boete. Het UWV vindt die boetes nu onterecht, omdat deze informatie ook al via de Belastingdienst bij het UWV terecht was gekomen. Alleen was die informatie in dit geval door het UWV niet goed gekoppeld aan de cliënten. Daardoor werden deze cliënten  - onterecht - beschuldigd van 'schending van de inlichtingenplicht' volgens UWV-bestuurder Johanna Hirscher. "Dit had niet mogen gebeuren. Wij willen dat iedereen zich gezien, gehoord en geholpen voelt door het UWV."

De boetes variëren van 40 tot 5000 euro. Alles bij elkaar gaat het om 6,8 miljoen euro. Wie de boete al heeft betaald, krijgt het geld terug. Cliënten hoeven zelf niets te doen en krijgen vanzelf bericht van het UWV.

Menselijke maat

Volgens het UWV is het strikt genomen wel zo dat cliënten een inlichtingenplicht hebben. De wet bepaalt dat ze hun bijverdiensten zelf aan het UWV moeten doorgeven. Toch noemt het UWV het schrappen van de boetes 'geen coulance'. Hirscher noemt het een kwestie van de menselijke maat. "We proberen mensen zo goed mogelijk te helpen, dus we kijken wat we al weten. Om mensen dan een boete te geven, vinden we niet gepast."


Terug naar blog