re-integratie kiezen logo

Transparantie en privacy afwegen: Ziekte vermelden op je cv

14-11-2023- Aangeleverd

Solliciteren vormt altijd een uitdaging. Eerdere periodes van ziekteverzuim of werkloosheid als gevolg van ziekte maken het proces echter extra complex.  Een van de precairste en persoonlijke kwesties waarmee sollicitanten te maken kunnen krijgen, is het al dan niet vermelden van een ziekte of gezondheidsprobleem op hun cv. 

Volgens de wet mag een werkgever geen vragen stellen over gezondheid tijdens een sollicitatiegesprek. Dit maakt de balans tussen transparantie en privacy op je cv complex. 
Toch zijn er manieren om deze uitdaging met de juiste tips te overwinnen. We leggen uit hoe je het beste kunt solliciteren tijdens of na een ziekteverlof.

Solliciteren tijdens en na een ziekteverlof

Er is geen wet die het solliciteren tijdens ziekte verbiedt. Sterker nog, in sommige gevallen is het verplicht om actief te zoeken naar passend werk. 

Tijdens of na een periode van ziekte kan het echter een uitdaging zijn om het sollicitatieproces in te gaan. Vaak maken sollicitanten zich zorgen over mogelijke gevolgen van het vermelden van ziekte op een cv.

Toch is beter om eerlijk te zijn tijdens een sollicitatieproces. Transparantie schept duidelijkheid over verwachtingen van jezelf en je potentiële werkgever. Door eerlijk te zijn kun je juist een sterke indruk achterlaten.

Transparantie en meldingsplicht van sollicitanten

Transparantie op je cv toont bereidheid om open kaart te spelen, wat vertrouwen in je werkgever aantoont. In de ideale wereld zou dit altijd resulteren in een positieve uitkomst.

De werkelijkheid is helaas vaak anders. Een persoon die ziek is of een beperking heeft, maar denkt dat dit weinig invloed heeft op zijn werk, kan alsnog tegen vooroordelen van potentiële werkgevers aanlopen. Daarom is het niet altijd verplicht om te melden dat je ziek bent (geweest).

Als je ziek bent of een beperking hebt, heb je alleen een meldingsplicht van een ziekte of beperking, als je weet dat je de baan waarnaar je solliciteert niet kunt uitvoeren. In deze meldingsplicht kun je kort en bondig beschrijven hoe je ziekte of beperking je werk beïnvloedt. Zo voorkom je verrassingen in de toekomst.

Transparantie is belangrijk voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. Als je eerlijk bent, loop je niet rond met het gevoel iets te verbergen van je collega's en je werkgever.

Maar hoe communiceer je op je cv over langdurig ziekteverlof?

5 tips om ziekte op je cv te vermelden

Als je op je cv zonder negatieve gevolgen wilt vermelden dat je ziek bent (geweest) kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen.

1. Accentueer je vaardigheden en ervaring

Ziekte op een cv vermelden kun je het beste doen met een cv-template waarbij de emfase ligt op je vaardigheden en prestaties, in plaats van op je werkgeschiedenis. Dit helpt om eventuele gaten in je cv te verbergen die het gevolg zijn van ziekte.

2. Vertel een positief verhaal

Als je ervoor kiest om je ziekte of beperking op je cv te vermelden, zorg er dan voor dat je dit op een positieve manier doet. Laat zien hoe je ondanks je ziekte succesvol bent. Het overwinnen van een ziekte of het leren omgaan met een chronische aandoening vereist veerkracht en aanpassingsvermogen. Deze eigenschappen zijn waardevol, omdat ze onderbouwen dat je uitdagingen aangaat, ook onder moeilijke omstandigheden.

3. Vermeld aanpassingen

Als je aanpassingen hebt gedaan om met je ziekte of beperking om te gaan en effectief je werk te verrichten, vermeld dat op je cv. Dit toont aan dat je proactief bent en de nodige stappen neemt om succesvol te zijn in je carrière.

4. Vermeld relevante vrijwilligerservaring

Vrijwilligerswerk tijdens perioden van ziekte demonstreert dat sociale betrokkenheid, ondanks gezondheidsproblemen, een prioriteit is gebleven.

5. Laat gaten op je cv voor wat ze zijn

Als er gaten in je cv ontstaan als gevolg van ziekte, kun je dit toelichten in je motivatiebrief. Zo houd je de controle over je verhaal en onderstreep je juist je sterke punten. Voor korte perioden van ziekteverzuim kun je overwegen alleen de jaartallen te vermelden, zodat gaten in je werkgeschiedenis minder opvallen.

De grens tussen transparantie en het recht op privacy

Ondanks dat transparantie voordelen heeft kan het een uitdaging zijn de grens tussen openheid en het beschermen van je privacy te bepalen voor je cv. Het hangt altijd af van de situatie. In sommige gevallen is het vermelden van een ziektegeschiedenis niet relevant of zelfs nadelig. 

Ben je bang dat het je kansen op de arbeidsmarkt kan schaden? Bijvoorbeeld, vanwege een burn-out in het verleden. Dan kun je strategieën toepassen om je kansen op een baan te vergroten, ook als je ziek bent.

Optimaliseer je kansen op de arbeidsmarkt

Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert om een beeld te krijgen van de bedrijfscultuur.

Je kunt bewust kiezen om te solliciteren bij bedrijven die erom bekend staan waarde te hechten aan diversiteit en inclusie. Deze organisaties bieden vaak hulp en zijn begripvol voor werknemers met gezondheidsproblemen.

Voor gepersonaliseerd advies over hoe je het beste kunt communiceren over je gezondheidssituatie met potentiële werkgevers, kun je een loopbaancoach of HR-expert raadplegen.

Ten slotte is het, als je een baan zoekt, belangrijk om te beslissen of en hoe je eerder ziekteverlof bespreekt in een sollicitatiegesprek.

Ziekte vermelden tijdens een sollicitatiegesprek

Met de juiste informatie kun je een weloverwogen keuze maken om ziekte wel of niet te vermelden. Bij het besluit ziekte niet te vermelden moeten sollicitanten voorbereid zijn op vragen over gaten in het cv of perioden van werkloosheid. Bedenk vooraf hoe je dit op een positieve manier vertelt.

Een werkgever mag nooit vragen stellen over je gezondheid tijdens een sollicitatiegesprek. Het is, behalve de meldingsplicht bij het niet kunnen uitvoeren van taken, niet verplicht om ziekte te vermelden.

Belangrijk is dat je enthousiasme voor de functie toont en benadrukt dat je klaar bent om aan de slag te gaan. Laat zien dat je gemotiveerd bent en uitkijkt naar wat je kunt bijdragen aan de organisatie en wat de functie je kan bieden.

 

Terug naar blog