re-integratie kiezen logo

Opnieuw toename burn-out gerelateerde klachten

27-11-2023- Monique Wijnands

Zo'n drie procent van de Nederlandse werknemers bleek in 2022 overspannen te zijn of een burn-out te hebben als gevolg van het werk. Dat komt naar voren uit een recent gepubliceerd rapport van TNO. Dat zijn maar liefst 1,6 miljoen arbeidskrachten.


Dit is een forse stijging ten opzichte van het jaar ervoor. In 2021 hadden 1,3 miljoen werkenden last van burn-out gerelateerde klachten. Met in totaal 11 miljoen ziektedagen liepen de verzuimkosten voor Nederlandse werkgevers op tot 3,3 miljard euro. 

Van werkdruk is sprake als de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer niet meer in balans zijn. In 2022 ervaarde 33 procent van de arbeidskrachten niet meer te kunnen voldoen aan de eisen die het werk aan hem of haar stelde. 

Wanneer is een werkplek veilig?

Een werknemer moet zich veilig voelen op het werk. Een werkplek is veilig als de medewerker om hulp mag vragen, fouten mag maken en steun krijgt van collega's. Aandacht geven aan de sociale veiligheid is daarom een belangrijk middel voor de werkgever om een burn-out of daaraan gelieerde klachten te voorkomen.  

Conflicten 

Meer dan 25% van de arbeidskrachten had minimaal één keer te maken met een conflict met de werkgever, teamleider of een collega, aldus het TNO-rapport. Dat ging onder meer ook over ongewenst gedrag. 

Terug naar blog