re-integratie kiezen logo

José Lenders - re-integreren vanuit zingeving

31-08-2019- de redactie

Op 24 jarige leeftijd werd José Lenders langdurig ziek zonder een medische oorzaak. Verrijkt met veel levenswijsheid uit deze periode ontwikkelde zij het boek 'Van Werkstress naar Passie'. In dit interview spreken we over haar belangrijkste lessen, persoonlijke zingeving en de zes stappen van het PASSIE-protocol. We zoomen ook in op haar re-integratiediensten, in het bijzonder de Werkfit trajecten. Tenslotte komen we meer te weten over de rol van netwerkorganisatie BS MORGEN in het re-integratieproces van José Lenders. 

Re-integreren vanuit Werkstress naar Passie

Op je website lezen we dat je zelf 12 jaar ziek was. Wat zijn de belangrijkste lessen uit die periode? 

'Wat ik gezien heb is dat in ieders leven een rode draad van spanning loopt en als we die begrijpen dan geeft dat weer waar we eigenlijk naar toe willen in ons leven. Ik denk dat het leven zinvol is en dat we in het zoeken naar zingeving afgeleid worden. Als we die afleiding niet zien dan blijven we verwijderd van waar het eigenlijk om gaat. In het zoeken naar zingeving kom je stress tegen en dan word je afgeleid, wat het ook mag zijn. En op het moment dat je dan ziet wat die stress in je leven is, dan geeft dat heel erg aan waar je eigenlijk naar toe wilt. Bij stress hoort iets heel belangrijks: er wordt iets afgenomen van wat je eigenlijk zou willen. Van wat afgenomen wordt, zorgt voor stress. 

Wat ik gezien heb is dat in ieders leven een rode draad van spanning loopt en als we die begrijpen dan geeft dat weer waar we eigenlijk naar toe willen in ons leven

Het in de steek gelaten worden was bij mij de stress. Ik heb me uiteindelijk voorgenomen om mezelf nooit meer in de steek te laten, en dus trouw aan mezelf te zijn. En die andere manier van denken heeft voor mijn gezondheid gezorgd. En dat zie ik terug in de trajecten die ik begeleid. Mensen hebben een stress die ze niet begrijpen. Ze proberen er tegen te vechten, te voorkomen, weg te duwen, maar waar die stress je naar toe brengt dat wordt vergeten. Als ik mensen vraag wie zou je zijn zonder je stress dan komen mensen heel snel uit bij waar het in hun hart eigenlijk om gaat. Dat is zo mooi om te zien want de stress wordt dan in een zin samengevat! Op het moment dat hun leven zo versimpeld wordt, vallen veel puzzelstukjes op hun plek. En het mooie is, als we helderheid hebben in de stress en weten waar we naar toe willen dan kunnen onze hersenen ook die systemen ombouwen.' 
 

Kun je onze lezers meer vertellen over het boek Van werkstress naar Passie en het PASSIE-protocol?

'In het PASSIE-protocol worden zes stappen beschreven. De eerste stap is dat mensen Potentie hebben: dat ze iets willen laten zien; zich willen ontwikkelen en dat het leven zinvol is. De tweede stap is dat ze Angels tegenkomen; in andere woorden, je komt stress tegen. De derde stap is het Systeem dat de stress zoekt; of het nu een ongeluk is of pesten, er zit altijd een kernpunt dat jou het meeste raakt.

Of het nu een ongeluk is of pesten, er zit altijd een kernpunt dat jou het meeste raakt

Dan hebben we de Stressontlader, de tweede s van het woord passie. We hebben mentaal al dingen op een rij gezet en de emoties die we daaraan koppelen gaan we via stress release loslaten. Een methodiek die emoties loslaat en de lading afhaalt van wat er in jouw leven gebeurd is. Het wordt al lichter omdat je het benoemt. We laten de reflexen los die te maken hebben met ervaringen die we hebben opgedaan. Dit doen we bijvoorbeeld via ademhalingsoefeningen of bewegingen. We gaan op zoek naar ontspanning van de spieren die al die informatie hebben opgeslagen. Dan is er de Implementatie, ofwel het toepassen van het nieuwe gedrag in de praktijk, met vallen en opstaan natuurlijk. Als laatse hebben we tenslotte de Expressie: jezelf laten zien en je passie delen. Want hoe meer passie je in je omgeving naar boven kunt halen, des te meer energie er ingezet kan worden om doelen te halen.

Hoe werkt dat precies, het belemmerende en het bezielende systeem uit het PASSIE Protocol? 

'Je hebt een belemmerend systeem, je ziet de angels naast elkaar en het patroon erin. En is er ook een systeem dat zegt hier ben ik voor op aarde om het maar heel groot te maken; dit wil ik eigenlijk bereiken. Het bezielende systeem, in mijn geval: ik ben trouw aan mezelf. Die systemen horen bij elkaar; we kunnen pas iets loslaten als we weten wat er voor in de plaats komt. Dit belemmert en dat moet je loslaten. Wat we doen met het passieprotocol is deze systemen altijd met elkaar verbinden. Je weet waar je naartoe wilt en je weet waar je vanaf wilt. En dat is wat je je hersenen ook duidelijk maakt.

Stel dat we besluiten om vanaf morgen links te gaan rijden in het verkeer, dan zijn we daartoe in staat

Stel dat we besluiten om vanaf morgen links te gaan rijden in het verkeer, dan zijn we daartoe in staat, ook al zijn we 50, 60 of 70 jaar. Binnen een maand rijden we hier in Nederland dan allemaal links en kijken we anders naar verkeerssituaties, het hele systeem wordt zo omgebouwd. Onze hersenen zijn dus heel gemakkelijk aan te sturen als het maar eenduidig is en als we er maar consequent in zijn.' 

Jullie verzorgen Werkfit en Naar Werk trajecten. Kun je meer vertellen als het gaat om aantallen, resultaten en werkwijze?

'Wij hebben het afgelopen jaar 80 Werkfit trajecten verzorgd waarvan 98% succesvol. En we hebben denk ik 6-7 Naar Werk trajecten gedaan waarvan er vier succesvol zijn afgesloten. Dat ik weinig Naar Werk trajecten doe, heeft simpelweg te maken met het gegeven dat Werkfittrajecten succesvol worden afgesloten. Mensen kunnen onafhankelijk werk vinden en hebben dus geen verdere begeleiding meer nodig. Hoe presenteer je je? Durf je je ziel bloot te leggen. Dan hebben we het weer over bezieling, zingeving. Hoe durf je te laten zien wie je bent? 

We moeten ons onderscheiden anders komen we in die sollicitatieprocedure helemaal niet in de spotlights

We moeten ons onderscheiden anders komen we in die sollicitatieprocedure helemaal niet in de spotlights. Wat we hier doen is het verdiepen van de kwaliteiten die nodig zijn bij het solliciteren. Hé, we hebben nu ontdekt wie je wil zijn, laat het dan ook in die brief zien! Vanuit Werkfit trajecten bekijken we nog eens de cv maar dan vanuit het nieuwe zijn. Als we daarmee geoefend hebben dan weten we hoe stevig het is of dat we het verder moeten aanscherpen. Maar het gebeurt ook dat kandidaten bij de eerste afwijzing weer in hun oude patroon vallen.'  
 

José Lenders is aangesloten bij BS MORGEN en we zijn benieuwd hoe deze netwerkorganisatie re-integratiekandidaten kan helpen?

'BS MORGEN is een netwerkorganisatie die elke maand bij elkaar komt. José Lenders organiseert daar thema- en kennis sessies voor zijn kandidaten. Als MVO activiteit hebben we gezegd, we willen werklozen helpen om in ons netwerk mee te groeien. Als ze willen kunnen ze zich daar presenteren en bedrijven leren kennen in de regio. Op het moment dat ze naar voren willen treden of als werkzoekende zich willen presenteren dan coach je dat natuurlijk goed van te voren. Hoe ga je het doen? Welke vragen kun je verwachten? Hoe ga je om met tips? Het is een groep van mensen die elkaar willen helpen. En dan kunnen ze ook nog een tweede keer meekomen met hun cv die we ook op de website zetten.'  

 

Terug naar blog