re-integratie kiezen logo

Luna Colma - Mens en ontwikkeling als rode draad

10-05-2019- de redactie

Ingrid Broeder (rechts op de foto) van Luna Colma kent een interessante carrière met functies in verschillende vakgebieden. Tijdens ons interview wordt al snel een ding duidelijk: haar focus ligt altijd op ontwikkeling. Hoe krijg en houd je mensen in beweging? Om het antwoord op die vraag te vinden, is kennis op uiteenlopende gebieden cruciaal. Van gezondheid, werk, mindfulness tot zelfs programmeren. En dan blijkt een brede cv achteraf dus heel goed van pas te komen.

Interview Ingrid Broeder Luna Colma

1. Waar komt de naam Luna Colma eigenlijk vandaan?

‘In de periode dat ik mijn onderneming startte, was ik op een gegeven moment wat aan het schetsen. Ik bedacht me opeens dat ik een logo aan het tekenen was. Ik ben een echte beelddenker, dus een eigen logo ontwerpen past wel bij mij. Ik schetste een rondje met straling daaromheen. Het leek een beetje op een maan, met van die stralen die je er soms bij volle maan omheen ziet. Tegelijkertijd staat het symbool voor wat ik tot nu toe allemaal geleerd heb en kan toepassen in mijn coaching. Vandaar de naam Luna Colma, Italiaans voor volle maan.’

2. Je biedt trajeecten voor 45-plussers. Hoe kijk je aan tegen het nieuws dat de arbeidsmarkt volop in beweging is, maar niet voor deze doelgroep. Merk jij dat ook?

‘Dat traject is bedoeld voor 45-plussers die nu nog lekker bezig zijn, maar tegelijkertijd denken: Hoe ga ik dit volhouden tot mijn 67e? Dat kan fysiek, mentaal, maar ook praktisch zijn. Bijvoorbeeld iemand die de administratie steeds meer digitaal ziet verlopen, terwijl al die IT iemand eigenlijk niet ligt. Dan dringt zich al snel de vraag op of er nog andere mogelijkheden zijn. Dit traject wordt mogelijk gemaakt door subsidiemogelijkheden van de overheid waardoor het de 45-plusser zelf niets kost. Het traject bestaat uit drie gesprekken waarin de carrière wordt doorgenomen en gekeken wordt naar andere mogelijkheden. Het proces wordt afgesloten met een concreet advies. Ik merk in mijn eigen kennissenkring dat er interesse bestaat voor deze trajecten. Adverteren is niet nodig, er is echt een natuurlijke aanwas. Soms komt de vraag vanuit een individu, soms ook vanuit een bedrijf. Dan wordt daar gezegd: Die vragen zijn hier op een paar mensen van toepassing. Kun je er iets mee?’ Dan werken we het traject verder uit, bijvoorbeeld in de vorm van een groepstraining. Het mooie van de trajecten voor 45-plussers is dat er vaak duidelijk nog veel mogelijk blijkt te zijn, dat er dus toekomstperspectief is.’

3. Leuke naam voor een training: het Foo-do traject. Maar waar staat het voor?

‘Mijn eigen carrière is best grillig verlopen. De rode draad is altijd wel geweest: Hoe laat ik deze persoon zo goed mogelijk functioneren, thuis en op het werk?. Daarbij heeft voeding en gezondheid altijd al mijn aandacht gehad. Darmproblemen en vermoeidheid kunnen bijvoorbeeld van grote invloed zijn op het functioneren. Gezond eten, al dan niet aangevuld met de juiste supplementen, kan zorgen voor meer weerbaarheid, ook op het werk. Ik merk dat veel mensen die in een re-integratietraject zitten minder weerbaar zijn. Wanneer het steeds maar vastloopt door gezondheidsklachten, dan vind ik het belangrijk dit te betrekken in het re-integratietraject. Daarbij is het een kwestie van én én. Dus niet alleen een gesprek, een yoga oefening of een ontspanningsoefening, maar de goede combinatie van al deze dingen. Fijn werk helpt om goed in je vel te zitten, maar ook de randvoorwaarden moeten goed zijn.’

4. Je houdt je ook bezig met mindfulness. Hoe kan mindfulness van pas komen op de werkvloer of bij re-integratie?

‘Op de huidige arbeidsmarkt werken mensen op de toppen van hun kunnen. Dit resulteert regelmatig in een burn-out of gezondheidsklachten. Mensen zitten in de overlevingsstand waarin ze geen tijd hebben om te herstellen. Mindfulness kan ondersteunen in het vinden van de herstelstand. Door een dagelijkse routine te creëren waardoor je makkelijker herstelt, kun je overbelasting tegengaan. Dat is een kwestie van nieuwe patronen aanleren. Tijdens een pitch bij het UWV heb ik het ooit zo verwoord: ‘Mensen zijn een soort plantjes. Het ene plantje heeft veel water nodig, het andere juist weinig. Sommige gedijen goed in de zon, andere hebben juist schaduw nodig. Voor mij is het de belangrijkste vraag wat een plantje, een persoon dus, nodig heeft. Ieder persoon heeft zijn eigen behoeften.’ Het UWV stond open voor deze werkwijze. Natuurlijk verwachten zij dat er tijdens Werkfit Maken trajecten ook testen uitgevoerd worden. Een beroepskeuzetest of meehelpen bij het zoeken naar een werkervaringsplek. Maar daarbinnen is er voldoende ruimte om het traject naar eigen inzicht op de persoon aan te laten sluiten.’

5. Je bent ooit begonnen in het lijnmanagement, en uiteindelijk in de coaching terecht gekomen. Hoe is dat proces verlopen?

‘Mijn vroegere focus op organisatiegerichtheid is in de loop der jaren verschoven naar een focus op mensgerichtheid. De start van mijn carrière was een programmeerfunctie, heel abstract dus. Wat mij daarbij opviel en aansprak is dat uiteindelijk bij automatisering ook mensen betrokken moeten worden. De mensen die met het programma aan de slag gaan. Ik vond het leuk om bruggen te slaan tussen mens en machine. Uiteindelijk kwam bij mij de vraag naar boven: Hoe zorg je dat de mens in de organisatie goed functioneert? Je kunt geïnteresseerd zijn in de gehele organisatie als geheel, maar om als organisatie goed te functioneren is het belangrijk dat het personeel goed in hun vel zit. Een werknemer die goed in z’n vel zit is gemotiveerd, werkt hard en staat open voor verandering. Ik geef met Luna Colma nog steeds organisatieadvies, maar mijn focus en passie ligt op het menselijk vlak. Mensen in beweging brengen en houden, dat is voor mij het allerbelangrijkste!’

 

Terug naar blog