re-integratie kiezen logo

In deze sectoren is volgens het UWV nu veel werk

23-04-2020- de redactie

Door de coronacrisis zijn veel sectoren hard getroffen. Maar het UWV wijst tegelijkertijd op andere branches waar nu juist werk te over is. Hieronder een selectie van sectoren waar je het werk voor het uitzoeken hebt en branches waar (tijdelijk) geen werk voorhanden is.  


Veel werk in zorg, landbouw, logistiek, bouw en onlinediensten 

Het UWV geeft aan dat de zorg, de land- en tuinbouw en de logistiek volop personeel nodig heeft. Met name in ziekenhuizen is volop behoefte aan extra medewerkers. Ook in de land- en tuinbouw is men haastig op zoek naar mensen, omdat de aankomende oogsten in gevaar dreigen te komen. Dankzij de toename van het online winkelen groeit de vraag naar pakket- en postbezorgers en mankracht in de distributiecentra in snel tempo. Zo hebben supermarkten al honderden medewerkers aangetrokken voor bezorgdiensten. En in de drukbezochte supermarkten is momenteel ook veel vraag naar beveiligers. Vraag blijft er ook naar medewerkers voor klantcontactcentra en ict-helpdesks en de ict- en internetdienstverlening als geheel. Met het wegvallen van Oost-Europese arbeidskrachten is er tevens een tekort aan personeel voor verbouwingen en renovaties.  

Hard getroffen: horeca, reisindustrie, evenementen en entertainment 

Maar er zijn ook branches die het helaas minder hebben getroffen. Veel minder of zelfs helemaal geen werk is er momenteel in de horeca, reiswereld, sport, entertainment en de evenementenbranche. Het lijkt erop dat dit voor een langere periode het geval zal zijn. Ook bij kappers, fysiotherapeuten, kledingwinkels en vakantieparken is op dit moment minder werk beschikbaar, maar lijkt van toepassing voor een korte periode en de verwachtingen zijn hier dus minder somber. Daarnaast hebben een aantal internationale (industrie)bedrijven minder werk te bieden omdat fabrieken simpelweg stilliggen. Ook is er minder werk voor installateurs die vanwege de coronamaatregelen minder vaak bij klanten thuis kunnen komen.

Bekijk de integrale UWV inventarisatie van de arbeidsmarkteffecten corona-crisis 
 

Terug naar blog