re-integratie kiezen logo

Aantal burn-outs blijft vooralsnog gelijk in coronacrisis

26-09-2020- de redactie

Het TNO onderzocht het effect van de coronacrisis op werknemers. Verrassend genoeg blijken mensen zich net zo gezond te voelen als voor de crisis  en soms zelfs beter. Het aantal burn-outklachten is gelijk gebleven, terwijl er langer wordt overgewerkt. In dit artikel leest u meer over het aandeel werknemers met burn-out klachten en de tevredenheid ten aanzien van de werk-privé balans. Verder spreken we met re-integratieprofessionals om te peilen of zij de bevindingen van het TNO delen. 

Werk prive balans tijdens corona

Aantal burn-outs blijft stabiel

Tijdens de afgelopen coronaperiode had circa 17 procent van de werknemers burn-outklachten. Dit geldt zowel voor thuiswerkers als mensen op locatie. Daarmee blijft het aantal gerapporteerde burn-out klachten verrassend genoeg hetzelfde als voor de crisis. TNO deed een onderzoek onder ruim 10.000 werknemers en daaruit bleek ook dat voor 6 op de 10 werknemers het werk is veranderd. Tegelijkertijd bleef de werk-privé balans onveranderd. 9 op de 10 werknemers gaf zelfs aan tevreden te zijn over de werk-privé balans. Verder blijkt dat een derde van de thuiswerkers en een kwart van werknemers op locatie aangeeft meer uren te werken dan voor de crisis. De resultaten lijken daarmee te duiden op een goede veerkracht bij werknemers.
 

Thuiswerken vooral door hoger opgeleiden

Drie maanden na de start van coronamaatregelen werkt circa 44 procent van de mensen thuis waarvan tweederde volledig. Met name hoogopgeleide werknemers en werknemers tussen de 25 en 54 jaar oud werken thuis. Branches die er qua thuiswerken uitspringen zijn de financiële dienstverlening en ICT. Toch werkt nog steeds 7 op de 10 werknemers op locatie waarvan zelfs 78 procent volledig. Dit zijn vooral werknemers met een middelbare of lagere opleiding in sectoren als de horeca, zorg en bouw. Overigens blijkt dat 40% van de deelnemers aanpassingen zou wensen voor de thuiswerkplek. Logisch natuurlijk want de meeste thuiswerkplekken zijn simpelweg niet ingericht voor werk en daar valt dan ook nog veel winst te behalen. 
 

Wat ervaren re-integratieprofessionals

Re-integratie Kiezen is benieuwd of re-integratiebureaus gespecialiseerd in burn-out de bevindingen van het TNO delen. Barbara Kok van Burn Out Poli heeft hele andere ervaringen. 'Ik merk dat veel werknemers vastlopen maar dat zoveel mogelijk verbergen om hun werk niet te verliezen.' Zij gebruikt daarvoor de term 'verborgen burn-outs'. Barbara Kok noemt bijvoorbeeld werkende moeders die de thuiswerksituatie vreselijk ingewikkeld vinden.' Een andere groep met problemen die ze benoemt zijn millennials. 'Zij hebben het vaak heel moeilijk door het gebrek aan sociale contacten.' Maar ook 50-plussers ervaren veel eenzaamheid in de thuiswerksituatie volgens Barbara Kok. Haar conclusie is dan ook dat veel burn-outs zich nog gaan aandienen in de komende maanden. 

 

Terug naar blog